НБУ може розширити підтримку курсу гривні після одержання додаткових коштів від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може розширити підтримку курсу гривні після одержання додаткових коштів від МВФ

Валюта
1539
Національний банк України (НБУ) може розширити підтримку курсу гривні після одержання додаткових коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомив перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
У той же час він підкреслив, що поки НБУ не бачить необхідності в збільшенні обсягу валютних інтервенцій: поки підтримка центрального банку надається тільки для обслуговування зовнішніх запозичень банків.
"Немає економічних підстав (для розширення підтримки). Резервів достатньо - $27,8 млрд. По суті, зараз на курс впливає психологічний фактор: населення купило (у липні) на $1,16 млрд більше валюти (ніж продало) і ми зробили інтервенції на $1,12 млрд, а все інше покривається надходженнями валюти (від експорту)", - сказав Шаповалов.
Як повідомлялося, виділення МВФ Україні в липні 2009 року $3,3 млрд як третій транш кредиту в рамках кредитної програми stand-by збільшило міжнародні резерви країни до 1 серпня до $29,635 млрд. Разом з тим МВФ вирішив додатково розподілити SDR182,64 млрд (близько $284,6 млрд) серед 186 країн-акціонерів Фонду для підтримки їхніх міжнародних резервів і забезпечення додаткової ліквідності світової економіки: після 28 серпня Україна може одержати SDR1,017 млрд ($1,585 млрд), а після 9 вересня ще додатково SDR0,29 млрд ($0,456 млрд).
Перший заступник голови Нацбанку також відзначив, що в липні девальваційні тенденції були підтримані прийняттям виправлень до державного бюджету, відповідно до якого НБУ повинен перелічити 9,8 млрд грн на фінансування підготовки до чемпіонату з футболу Євро-2012, при цьому президент ветував цей закон тільки на початку серпня.
Крім того, на думку Шаповалова, на курсову динаміку останніми місяцями вплинули радикальні прогнози окремих експертів щодо девальвації гривні.
"Лякають, що восени буде 9-10 грн/$1. У підсумку люди масово пішли, купили, і в результаті курс девальвував", - сказав він.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з початку липня з 7,75 грн/$1 до 8,31 грн/$1 за підсумками торгів 17 серпня.
Перший заступник керівника центрального банку також підкреслив, що немає підстав для зниження курсу гривні до 10 грн/$1.
"Для такого зниження немає економічних підстав. Всі надходження (від експорту) покривають платежі за імпортом, а негативне сальдо за фінансовим рахунком перекрито коштами МВФ", - пояснив він.
Як повідомлялося раніше, МВФ затвердив кредитну програму stand-by для України загальним обсягом SDR11 млрд ($16,4 млрд) на початку листопада минулого року. Загальна сума виділених Україні на цей момент траншів за програмою stand-by склала SDR7 млрд ($10,9 млрд).
Шаповалов також повідомив, що прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко поки не розповіла Нацбанку свої ідеї щодо повернення курсу до рівня 6,5 грн/$1.
"Вона тільки говорить. Розрахунків ми таких не маємо", - відзначив він.
Перший заступник глави НБУ також повідомив, що Нацбанк має намір найближчим часом провести нараду з банкірами щодо курсових перспектив, на якій будуть розглядатися питання підтримки гривні. "Зберемося з банкірами і приймемо таке рішення", - сказав він.
Щодо дій зі стримування зростання цін Шаповалов відзначив, що Нацбанк мобілізує кошти шляхом розміщення депозитних сертифікатів, а також передбачив напрямок на окремий рахунок 40% обов'язкових резервів банків (близько 4 млрд грн).
Глава Нацбанку Володимир Стельмах підкреслив, що монетарні фактори впливу на інфляцію поки відсутні. "У нас не було (в 2009 році) жодного місяця, щоб були монетарні фактори інфляційного характеру", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Керівник центробанку також висловив думку, що очікуване восени поточного року підвищення цін на газ для населення не буде мати визначального впливу на інфляційні процеси.
"Не таке страшне (підвищення ), як його малюють", - підкреслив Стельмах.
Як повідомлялося, НБУ в серпні заявив, що націлений на втримання інфляції в 2009 році на рівні до 13%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас