Доходне дитинство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходне дитинство

2383
У міру зростання в столиці народжуваності проблема дефіциту дитячих садків набирає дедалі загрозливих масштабів - зараз Києву не вистачає як мінімум 6 тис. місць для малюків. Як наслідок, "вступити" до дитсадка на сьогодні дорожче, ніж до школи: неформальні платежі за зарахування становлять близько $500. На проблемах державної освітньої системи заробляють і приватні дитсадки, які, незважаючи на кризу, піднімають ціни.
У ясла на конкурсній основі
Киянам стає все складніше влаштувати своїх дітей до дошкільних установ. Дефіцит місць у столичних садках продовжує зростати й, за даними заступника голови КМДА, начальника Головного управління освіти й науки Віталія Журавського, на сьогодні перевищує 6 тис. місць. Ці дані підтверджують і представники дитсадків. Приміром, у садку "Журавлик" відзначили, що можуть прийняти далеко не всіх бажаючих, тому що групи переповнені: за норми у 20 осіб у кожній з них записано 27-31 дитина.
Про аналогічну проблему говорить і завідувачка д/с "Теремок" Марія Бойченко, за словами якої, в групах дитсадка налічується не менше 29-30 дітей, а потік батьків, бажаючих оформити своє чадо в дошкільну установу, тільки росте. Особливо складна ситуація в мікрорайонах, які в останні роки активно забудовувалися. Адже, вводячи в експлуатацію тисячі нових квадратних метрів житла, місто за останні два роки відкрило лише чотири нові дитсадки (у Дарницькому, Деснянському та Оболонському районах). Приміром, на Позняках і Осокорках у дитсадках не вистачає понад 1 тис. місць, на Оболоні - 500, на Печерську - порядку 1,2 тис., у Шевченківському районі (Лук'янівка, Татарка, Ланки, Сирець, Шулявка) - більше 900.
Така статистика б'є не тільки у нерви, але спустошує гаманці батьків. Ті, хто пройшов процедуру оформлення малюка в дошкільну установу, розповідають, що вихователі всіляко "натякали" їм на необхідність "допомогти" садку грошима або товаром (приміром, купити комп'ютер, телевізор та ін.). Причому апетити працівників дошкільних установ ростуть. Якщо ще рік тому знайти вільне місце в дитсадку можна було за $400, то зараз середня такса у Києві становить не менше $500. Але навіть недешевий "вхідний квиток" не дає ніяких гарантій того, що дитині дадуть хоча б гідний догляд, не кажучи вже про якісне навчання. Батьки, які мають дітей ясельного віку, скаржаться, що в переповнених групах вони часто хворіють, а це не завжди схвалюють роботодавці.
Серед причин катастрофічної нестачі дитсадків Віталій Журавський називає в першу чергу збільшення чисельності дітей у столиці, до якого влада виявилася не готові. З 2007 р. кількість малюків ясельного віку щорічно росте на 5 тис. осіб. Якщо в позаминулому сезоні столичні дитсадки відвідували 73 тис. дітей, то в минулому вже 78 тис., а зараз - більше 82 тис. Такої кількості дітей вочевидь багато для 469 київських садків, тим більше що в минулі роки, коли в країні спостерігався демографічний спад, багато хто з них встиг роздати свої площі орендарям. За словами Віталія Журавського, резерв місць становить не менш 20 тис. Але торік ресурс дитсадків розширили лише на 1,2 тис. місць. А к 2009-2010 р. замість запланованих додаткових 44 груп будуть відкриті лише 31 (на 620 місць). Причина банальна: бракує коштів на ремонт приміщень і оплату праці вихователів. Чиновник стверджує, що їх управління намагається в міру можливості взяти ситуацію під контроль. Зокрема, планується, що в кожному мікрорайоні за садками закріплять певні будинки, мешканці яких будуть мати пріоритетне право на місця в дошкільній установі. Причому дискримінації іногородніх, за словами Журавського, не буде, тому що відбір планується вести не за пропискою, а за реальним місцем проживання за тією або іншою адресою. Але якщо система почне працювати, можна не сумніватися, що деякі хвацькі вихователі знайдуть спосіб здерти гроші з батьків, які за тими чи іншими параметрами не вписуються в стандарти "прикріпленої" до дитсадку родини.
Приватників годує дефіцит
Додатковий приплив дітей у державні садки забезпечив і кризу. Директор мережі приватних дошкільних установ "Український сувенір" Ніна Орловська розповідає, що в них кількість малюків за останній рік зменшилася на третину. Не допомогло навіть зниження цін, про яке попросили батьки (замість 3 тис. - 2, 5 тис. грн. на міс.). "Багатьом нашим батькам урізали зарплату, а деякі й зовсім втратили роботу", - пояснює вона. Практично нарівні з дитсадками конкурують і няньки, послуги яких на хвилі кризи істотно подешевшали. Марія Бойченко повідомила, що діти, яких батьки забирають із приватних дитсадків, приходять до них: за останні кілька місяців почастішали випадки, коли в "Теремок" зверталися кияни, які уже не взмозі оплачувати послуги няньок або приватних вихователів.
У той же час представник приватного дитсадку "Лелека" Майя Островська стверджує, що криза їх не зачепила: чисельність дітей збереглася на торішньому рівні, хоча плата зросла з 3,7 до 4,5 тис. грн. на місяць. Стабільність бізнесу вона пояснює вигідним місцем розташування установи - на Оболонських Липках, що дозволяє обслуговувати в основному заможну клієнтуру. Ніна Орловська також вважає, що робота для недержавних садків буде, тому що багато батьків готові віддати останнє, аби тільки забезпечити своєму чаду належний комфорт.
За даними управління освіти й науки КМДА, на сьогоднішній день у столиці працюють близько 30 недержавних дошкільних установ. На думку Орловської, цього вочевидь недостатньо для потреб міста. Особливо гостро відчувається недостача відносно недорогих пропозицій - це можуть бути навіть не садки, а приватні групи, де за помірну плату батькам могли б гарантувати гарний догляд за малюком і якісні навчальні програми. Але інвесторів, готових вкласти кошти в "дитячий" бізнес, не так багато. Хоча вхідний поріг у цей бізнес порівняно невисокий і стартує з 50 тис. грн. (за ці гроші можна найняти приміщення й створити необхідну матеріальну базу), підприємці скаржаться, що рентабельність мінімальна й ледь дотягає 10%. Приміром, в "Українському сувенірі" розповідають, що, знизивши розцінки на відвідування всього на 500 грн. на місяць, ледве оплачують комунальні послуги й зарплату вихователів, що змусило їх прийняти рішення про повернення з вересня до попередніх тарифів.
Втім, нарікаючи на життя, вихователі дещо лукавлять, адже 3-5 тис. грн. на місяць - не така вже маленька сума за догляд за малюком. Але поки не вирішиться проблема нестачі місць у державних садках, приватники будуть мати можливість і далі спустошувати гаманці батьків.
Людмила Ксенз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас