Уряд: Кризі незабаром кінець і "в цьому вже немає сумнівів"... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд: Кризі незабаром кінець і "в цьому вже немає сумнівів"...

Казна та Політика
2859
Прем'єр Юлія Тимошенко, посилаючись на свіжі дані Держкомстату, повідомила: промвиробництво в липні зросло на 4,9% порівняно із червнем. "Я можу впевнено сказати: уряду і мені як прем'єрові вдасться подолати кризу, і в цьому вже немає ніяких сумнівів", - зробила висновок прем'єр. Ці слова немов підтверджують і оприлюднені цифри про динаміку ВВП. Темпи його падіння сповільнилися з 20,3% у першому кварталі до 18% за перше півріччя. Теж багато, але вже менше.
Щоправда, опитані нами експерти вважають, що висновки прем'єра занадто оптимістичні. Як підрахував Держкомстатистики, найбільше зростання показали металурги: 20-24%. Це й витягло всю іншу промисловість. А в харчопромі, навпаки, спад на 3,3%. Причому горілки і коньяку виготовлено менше на 62% і 73%.
"У липні різко "скинули оберти" виробники горілки і коньяку, які спромоглися продати максимум продукції в червні, зі старими акцизами, - говорить економіст інвестиційної компанії "Аструм" Олексій Блінов. - У металургів липень був дуже вдалим місяцем, але лише тому, що на світовому ринку металу зменшилися запаси і трейдери просто закупили продукцію взапас. Це скоріше аномалія, ніж регулярна тенденція, і в серпні металургія напевно покаже спад. До речі, 4,9% зростання в липні - далеко не рекорд, наприклад, у лютому відносно січня зростання промисловості було 5,4%, у березні до лютого - 8,3%. Але ніхто тоді не кричав: ми виходимо з кризи. Так, певне покращення є. Червень-2009 до червня-2008 дав падіння промвиробництва 27,5%, а липень до липня - 26,7%. Але все рівно це дуже великі цифри падіння".
Згодний із цим і економіст Олександр Жолудь: "Якщо на початку року підприємство взагалі не мало замовлень, а до його середини почало потроху працювати - зростання начебто б у наявності, але в абсолютних цифрах воно невелике. Потонути до дна, а потім випливти на 3% - це все одно бути глибоко під водою".
Що буде
Нагадаємо, коли ми в минулі місяці прогнозували ситуацію в економіці, то звертали увагу на кілька ключових факторів. По-перше, це динаміка нашого експорту. Тут, за рахунок металургів, зростання у наявності. Але, як бачимо, далеко не всі вважають, що воно триватиме довго. Дуже обережні у своїх прогнозах і представники самих меткомбінатів. Але є й оптимісти. За словами аналітика ІК "Конкорд Капітал" Андрія Геруса, у світовому машинобудуванні почалося пожвавлення. А виходить, і попит на метал буде стабільно зростати до кінця року, мінімум.
По-друге, динаміка інвестицій. Отут поки просвіту нема - приватні інвестори свою активність згорнули, а уряд виділяє на вкладення в економіку лише крихти (на добудування нечисленних житлових будинків, наприклад).
Третій фактор - банківські кредити населенню і підприємствам. Тут останнім часом намітилося пожвавлення. Але надто слабке. Як і раніше, взяти кредит дуже складно й умови драконівські. На осінь великих змін тут не передбачається. Таким чином, рух до кращого може бути тільки за експортом (і то під сумнівом). Він дозволить нам і далі повільно підніматися із дна. Але виплисти на поверхню без кредитів та інвестицій, на жаль, не вийде.
Нацбанк "вбиває" гривню
У понеділок Нацбанк знову знизив курс гривні стосовно долара - цього разу майже на дві копійки: з 7,749 до 7,767 грн./$. Курс на міжбанку також упав у середньому на 5 коп. - до 7,9 грн./$, а на готівковому ринку долари зараз купують по 8,20-8,25, продають за 8,35-8,40 грн./$ (це на 5 копійок дешевше, ніж у п'ятницю, однак валюта є далеко не у всіх обмінниках).
Як повідомили нам у прес-службі НБУ, у серпні попит на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку, постійно перевищує пропозицію, тому Нацбанк змушений здешевлювати гривню, але до якої межі впаде офіційний курс, відповісти не зміг. НБУ зараз продає валюту лише на аукціонах за заявками комбанків для погашення валютних кредитів їх клієнтами, з початку місяця продано 73,6 млн доларів, що взагалі ж не багато і не може зупинити падіння курсу. У той же час, експерти "Сьогодні" стверджують, що НБУ фактично поступово, девальвує гривню. "Подорожчання долара - мильна бульбашка, яка лопне після виборів, і долар упаде. Але зараз, під вибори, з офшорів піде валюта, яку потрібно буде продати якнайдорожче, тому й піднімають курс, - стверджує заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов. - Є чотири економічні фактори на користь того, що долар, як мінімум, не повинен зростати.
Це дефляція в липні, зростання промисловості, стабілізація банківської системи, нарешті, отримання чергового траншу від МВФ. Здавалося б, суцільний позитив, але в кризу долар був 7,20-7,40 грн., а зараз ми начебто б виходимо з кризи, а він чомусь росте. Ну, а на готівковому ринку все це переважує один фактор - впевненість населення, що завтра буде "кінець світу", тому треба запастися "зеленню". Прогнозувати, яким буде курс до кінця серпня, Львов відмовився, але зазначив, що справедливий курс - не вище 7,20 грн./$. Аналітик МЦПІ Олександр Жолудь вважає, що НБУ зараз знижує курс гривні, щоб зменшити дефіцит зовнішньоторговельного балансу, за яким експорт на 200 млн доларів перевищує імпорт, а також щоб зацікавити експортерів, насамперед металургів, у яких минулого місяця намітилося істотне пожвавлення, повертати валюту в Україну: "Вважаю, що офіційний курс гривні опустять до кінця серпня до 7,90-7,95 грн./$, а потім НБУ вийде на міжбанк із інтервенціями і буде утримувати курс на цьому рівні".
Друга хвиля кризи: бути чи не бути
Експерти розповіли, що в найближчі місяці може врятувати Україну від краху, а що може її втопити
За
1. Бюджетна недостатність
У бюджеті наростає дефіцит коштів. Щоб знайти гроші на зарплати бюджетникам, Кабміну потрібно ще більше скорочувати держпрограми, що б'є у економіку (галузі не розвиваються, не створюються додаткові робочі місця). Щоправда, Кабмін може мати й інший вихід - посилено друкувати гривню і закривати нею всі діри в скарбниці. Але це викличе сильну інфляцію, що таки вдарить в економіку.
2. Політична нестабільність
Передвиборча кампанія відлякує інвесторів - ніхто не вкладає гроші в Україну, не розуміючи, що з нею буде через півроку.
3. Оплата боргів
Восени повинні бути найбільші виплати, причому і держкомпаній, і комерційних банків за зовнішніми боргами, що підвищить попит на валюту і створить тиск на гривню. Не всі зможуть оплатити борги, а тому оголосять дефолт із перспективою банкрутства.
4. Кінець експортної ілюзії
На думку деяких експертів, восени закінчується зростання сезонного попиту на продукцію металургійних і хімічних підприємств, що зменшить приплив валюти в країну і викличе новий спад у промисловості.
5. Кінець запасів
Докризові запаси коштів і підприємств, і населення закінчуються. Нових ресурсів немає - банки не кредитують. А виходить, є загроза нової хвилі банкрутств.
Проти
1. Збільшення експорту
За прогнозами багатьох експертів, пожвавлення експорту металургійної та хімічної продукції - не тимчасове, воно й далі буде набирати обертів. Восени торговельний баланс покращить експорт зерна. Це збільшить прибутки підприємств, а також надходження доларів на валютний ринок.
2. Зменшення ціни на газ
Воно очікується в четвертому кварталі. Зміцнить позицію наших експортерів -металургів і хіміків, а також трохи оздоровить НАК "Нафтогаз".
3. Світові тенденції
У Японії, Німеччині й Франції економічна ситуація стабілізувалася. У Китаї триває зростання. Виходить, світова економіка піднімається, буде зростати попит на наші товари і, можливо, наші банки знову отримають вливання з-за кордону для кредитування економіки.
4. Збільшення допомоги від міжнародних організацій
Найближчим часом Україна повинна отримати черговий транш ($2 млрд) від МВФ, вирішується питання і про виділення $400 млн від Світового банку. Значну частину цих коштів планують пустити на стабілізацію ситуації в банківській системі, а також на зміцнення гривні. Щоправда, якщо говорити про довгочасну перспективу, Україні однаково доведеться розплачуватися за цими кредитами, що, безумовно, негативно вплине на економіку.
Дмитро Коротков, Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас