Францкевич виїхав з "Києва" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Францкевич виїхав з "Києва"

Фондовий ринок
4663
Замість Ігоря Францкевича, якого НБУ затвердив у середині липня, на цю посаду призначили Юрія Маслова.
Як було повідомлено вчора, 14 серпня тимчасовий адміністратор "Києва" Віктор Мироненко вирішив змінити главу банку. Про майбутнього голову правління банку відомо, що він свого часу очолював одеські філії Укрсоцбанку і Першого українського міжнародного банку.
Ніде не зазначено причини, чому відмовилися від кандидатури пана Францкевича. Це вже друга кадрова невдача авторитетного фінансиста. 4 листопада минулого року було повідомлено, що його кандидатура розглядається на посаду першого заступника голови Промінвестбанку. Проте згодом його замінив В'ячеслав Юткін.
Сам Ігор Францкевич не зміг пояснити ситуацію. "Я нічого не коментую. Можливо, у Мінфіні вам щось скажуть",- відзначив він. За словами фінансиста, він не відкидає можливості відходу з банківської сфери. Втім, як сказав пан Францкевич, найближчим часом він буде розглядати пропозиції.
У Мінфіні також відмовилися коментувати призначення. Джерело в Кабміні підкреслило, що Юрій Маслов успішно склав іспит у Нацбанку. "Коментувати призначення не можу. Таким було рішення", - відзначив він, натякнувши на те, що кадрове питання вирішувалося в стінах уряду.
Втім прем'єр Юлія Тимошенко не втратила нагоди покритикувати Нацбанк. "Якби вчасно були поставлені керівники від уряду в ці банки, наприклад, у банк "Київ", ми б значно швидше провели оздоровлення цього банку", - заявила вона. У гальмуванні прем'єр звинуватила Нацбанк, якому, на її думку, "необхідно швидше і динамічніше проводити всі технічні процедури".
У самому Нацбанку дуже здивувалися такій заяві. Джерело в установі озвучило хронологію подій щодо призначення керівництва АБ "Київ". "Цілий місяць минув з того часу, як ми звірили кандидатуру Ігоря Францкевича. Цілий місяць людина ходила по ринку з ліцензією. Але про нього просто забули. А після цього ще й насмілюються критикувати Нацбанк",- підкреслило джерело.
За словами джерела, ще 14 липня регулятор одержав листа з Мінфіну із проханням погодити кандидатуру пана Францкевича на посаду глави правління "Києва", Олександра Морозова в Укргазбанк і Сергія Щербини в "Родовiд Банк". Через кілька днів у НБУ прийшов необхідний пакет документів, і ще через два дні банкір склав кваліфікаційний іспит.
22 липня Нацбанк затвердив кандидатуру Францкевича і відправив листа до "Києва" і до Мінфіну. "З 24 липня уряд міг приймати рішення. Чим вони займалися, я не знаю. А 6 серпня до нас прийшов новий лист від Мінфіну із проханням погодити кандидатуру Юрія Маслова. Ніяких пояснень нам не дали",- підкреслило джерело в НБУ. 12 серпня НБУ схвалив кандидатуру нового голови правління і відправив відповідні листи до банку "Київ" і Мінфіну. 14 серпня тимчасовий адміністратор банку підписав документи щодо Маслова. "Це рішення набуло чинності", - заявило джерело.
Найближчим часом панові Маслову потрібно буде зайнятися розробкою стратегії розвитку банку "Київ". За словами директора департаменту з рекапіталізації й роботи із проблемними банками Мінфіну Теймура Багірова, тимчасова адміністрація із трьох нещодавно куплених банків буде виведена вже незабаром - щойно сформуються органи керування ними. Доти всі повноваження зосереджені в руках тимчасового адміністратора.
"Майбутній голова правління ознайомлюється із ситуацією в банку, формує команду і готує стратегічний план, який почне реалізовуватися вже зараз... Такого плану немає й бути не могло. З боку уряду було б непрофесійно складати гіпотетичні плани, не бачачи, що реально відбувається в банку. Після того як ми стали акціонерами банків і пильніше поглянули на них, то довідалися багато нового", - відзначив він.
Зокрема, у трьох куплених банках буде формуватися наглядова рада. На відміну від Укрексімбанку і Ощадбанку, у ньому не буде представлено по декілька осіб від уряду, парламенту і президента. "Мінфін - домінуючий акціонером у всіх банках. Відповідно - буде формуватися наглядова рада", - підкреслив пан Багіров. Він відмовився коментувати кандидатури людей, які ввійдуть до майбутньої наглядової ради, і пояснив, що не хоче обговорювати це передчасно.
Він допускає, що три держбанки можуть перейти на обслуговування держпідприємства. Проте скептично оцінив силовий варіант, коли таке переміщення здійснювалося б рішенням уряду. "Я вважаю, держкомпаніям буде просто вигідно переходити в ці установи", - відзначив чиновник.
Цілком імовірно, що в найближчі півроку вкладники "Києва" не одержать свої гроші. 10 серпня НБУ продовжив мораторій на виплати кредиторам до 9 лютого наступного року. А вчора Юлія Тимошенко пообіцяла особисто звернутися до голови правління НБУ Володимира Стельмаха із проханням зняти мораторій. Вона навела приклад успішного зняття мораторію: в "Родовiд Банку" 22% вкладників переоформляють депозити. Іншими словами, лише 78% людей забирають свої гроші.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас