Річницю дефолту-98 ринок акцій РФ відзначив падінням індексів, статистика з США становища не врятувала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Річницю дефолту-98 ринок акцій РФ відзначив падінням індексів, статистика з США становища не врятувала

Фондовий ринок
151
Ринок акцій РФ відзначив річницю дефолту 1998 року (11 років тому Росія оголосила дефолт за держоблігаціями) падінням цін за всім спектром blue chips слідом за світовими фондовими і сировинними майданчиками; непогана економічна статистика, що вийшла в США, не врятувала становище, а стала лише "ложкою меду в діжці дьогтю".
За підсумками торгів, індекс ММВБ упав до 1035,4 пункту (-3,5%), індекс РТС - до 1005,77 пункту (-5,1%), основні "фішки" подешевшали на біржах на 2-8,1%, причому найбільше зниження відзначалося в РТС, де папери відіграли вечірнє падіння минулої п'ятниці на ФБ ММВБ після виходу слабкої статистики в США.
На ФБ ММВБ упав курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (-4,6%), ВТБ (РТС: VTBR) (-2,4%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-3,1%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (-3,5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-5% і -8,1% у РТС), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-3,5% і -6,7% у РТС), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-4,4%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-2,5%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (-2%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-5,3%).
Кращими, аніж ринок, виглядали акції "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+1,1% на ФБ ММВБ), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+0,2%).
Негативну динаміку світових майданчиків спровокували слабкі дані про довіру споживачів у США за серпень, що вийшли минулої п'ятниці: Мічиганський індекс довіри впав до 63,2 пункту при прогнозах підвищення до 69 пунктів з липневих 66 пунктів. Ця статистика підтримала побоювання, що недавнє ралі не виправдано перспективами відновлення економіки США.
Минулої п'ятниці знизилися практично всі фондові індекси в Європі й США, у понеділок падіння продовжилося: упала Азія, європейські індекси втратили в межах 2%, також зниженням індексів на 2% відкрилися біржі в США, подешевшала нафта.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень у понеділок впала на 2,7% і склала $67,72 за барель (минулого тижня ціни трималися вищими за $70 за барель).
У другій половині торгів у США вийшла статистика, яка перевершила очікування, однак зломити "ведмежі" настрої на ринках цифри не змогли. Індекс виробничої активності Empire Manufacturing у серпні виріс до 12,08 пункту з мінус 0,55 пункту місяцем раніше (очікувалося зростання до 3 пунктів, індикатор піднявся вище нульової позначки вперше із квітня 2008 року), обсяг чистих вкладень нерезидентів в американські активи в червні склав $90,7 млрд (очікувалося $17,5 млрд).
За оцінкою аналітика компанії "NetTrader.ru" Богдана Зварича, після проходу ринком позначки 1050 пунктів за індексом ММВБ можна чекати початку спадного тренда. За океаном закінчився сезон звітності, що підтримував гравців на підвищення, а макроекономічна статистика поки більше все-таки засмучує інвесторів, що може допомогти "ведмедям" повести ринок на нові локальні мінімуми, вважає він.
Аналітик компанії "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов вважає, що можна налаштовуватися на те, щоб побачити ринок нижче з орієнтирами 1025 і 975 пунктів за індексом ММВБ.
У свою чергу, аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Дмитро Савченко відзначає, що глибина падіння ринку поки не визначена, оскільки США ще однозначно не визначилися з вектором руху. У понеділок індекс ММВБ вийшов за нижню межу бічного діапазону 1050-1125 пунктів, що є сильним негативним сигналом.
Аналітик компанії "Атон" Наталя Вигодіна відзначає покупки в акціях золотовидобувних компаній на загальному негативному тлі. Протилежна ринку динаміка даних акцій уже мала місце на російських біржах під час загального падіння й може продовжитися під час поточного зниження російських індексів. Найближча підтримка за індексом ММВБ перебуває на рівні 1000 пунктів. У тижневому масштабі цей рівень перебуває на лінії висхідного тренду, що бере початок наприкінці 2001 року. Черговий провал під цю позначку може призвести до відновлення мінімальних значень липня поточного року (870 пунктів), вважає вона.
За оцінкою керівника відділу акцій ІФ "Олма" Дмитра Кулакова, зниження на російському ринку, що намітилося, пов'язане з ситуацією на світових фондових майданчиках і валютному ринку, на якому знову спостерігається ослаблення рубля до бівалютного кошика.
Песимізм, судячи з динаміки фондових індексів, опанував трейдерами як на Заході, так і на Сході: першими - через слабкі дані щодо довіри споживачів у США і дефляційних побоювань, другими - через заходи для "охолодження" ринку, що вживають китайськими регуляторами (стало відомо про намір посилити регулювання діяльності фондів прямих інвестицій). До вечора "західна" частина побоювань трейдерів була дещо розвіяна - індекс виробничої активності в штаті Нью-Йорк виріс сильніше за очікування. Тим часом індекс РТС усе ще перебуває вище позначки 1000 пунктів, і з позицій технічного аналізу сигналів до помітного зниження поки не сформовано, вважає він.
За оцінкою керівника департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирила Алєксєєва, до кінця тижня російський ринок акцій може впасти до 980 пунктів за індексом ММВБ. У Росії тривають розмови про горезвісну "другу хвилю" кризи, погіршити ситуацію в економіці можуть ціни на "чорне золото", що падають. Також очікується підвищений попит на валюту, у зв'язку з чим буде спостерігатися девальвація рубля. Крім того, негативний вплив на настрої інвесторів може зробити відтік інвестицій з Китаю - якщо тенденції висновку спекулятивного капіталу з ринків, що розвиваються, продовжаться, то цей процес торкнеться й Росії, вважає він.
Минулої п'ятниці в США впали котирування акцій банків на прогнозах аналітика Rochdale Securities Діка Бува щодо того, що прибутки фінансових компаній США не покращаться в другій половині цього року. На думку експерта, ралі в банківському секторі було обумовлено зміною відносин інвесторів до фінансових компаній, а не перспективами їх прибутків.
Азіатські фондові індекси впали в понеділок вперше за три сесії на слабких статданих про економічне зростання у Японії й споживчу довіру в США. Інвестори знову почали сумніватися у швидкому відновленні світової економіки.
ВВП Японії виріс у квітні-червні вперше за п'ять кварталів на 3,7% у перерахуванні на річні темпи після падіння на 11,7% у попередньому кварталі. Однак опитані Bloomberg аналитики очікували зростання на 3,9%.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок лідерами відкоту виступили акції "Акрона" (РТС: AKRN) (-6%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (-5,8%), "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (-5,9%), ОГК-2 (РТС: OGKB) (-5,7 %).
Торги акціями "Русгідро" (РТС: HYDR) на біржах РТС і ФБ ММВБ у понеділок вранці були припинені (у перші хвилини торгів акції впали на ФБ ММВБ на 7,1%) за розпорядженням ФСФР Росії, що пов'язано з аварією на Саяно-Шушенській ГЕС у Республіці Хакасія, жертвами якої стали понад 20 осіб.
Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС сталася в понеділок о 8:13 за місцевим часом. Зруйновано другий гідроагрегат станції, затоплений машинний зал, ушкоджена частина даху машинного залу. Електроенергію найбільшої в РФ Саяно-Шушенської ГЕС використовують Саянський, Хакаський, Красноярський і Новокузнецький алюмінієві заводи.
За словами представника "РусАлу", заводи компанії, що споживали електроенергію Саяно-Шушенської ГЕС, після аварії на станції оперативно були переведені на електроенергію, що подається з інших регіонів.
Джерело, ознайомлене із ситуацією, повідомляло "Інтерфаксу", що робота на заводах "РусАлу" стабілізувалася після підключення електроенергії Майнської і Красноярської ГЕС (РТС: KRSG).
У той же час директор зі стратегії і корпоративного розвитку "РусАлу" Артем Волинець заявив в інтерв'ю агентству Bloomberg, що втрати алюмінієвих заводів об'єднаної компанії "Російський алюміній", що споживали електроенергію Саяно-Шушенської ГЕС, внаслідок аварії на станції можуть досягти 500 тис. тонн алюмінію на рік.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $1,43 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $228,58 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 43,52 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанку - 17,47 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас