Ціна бензину А-95 до кінця серпня збережеться на рівні 7,5-7,7 грн/літр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна бензину А-95 до кінця серпня збережеться на рівні 7,5-7,7 грн/літр

Енергетика
842
Ціна бензину марки А-95 на українських автозаправних станціях (АЗС) до кінця серпня збережеться на сьогоднішньому рівні 7,5-7,7 грн/літр, вважає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.
Серед ключових факторів, що стримують подальше зростання цін, експерт назвав незацікавленість у цьому власників АЗС, оскільки подорожчання палива призведе до падіння обсягів продажів.
"Крім того, високі ціни диктують необхідність нарощування кредитів для операційної діяльності, що в умовах поточних банківських ставок і безлічі ризиків може серйозно ускладнити діяльність роздрібних мереж", - додав експерт.
На його думку, основним фактором зростання цін нафтопродуктів на українському ринку сьогодні є нестабільність курсу національної валюти. "Питання не тільки в абсолютному значенні курсу, а в непевності, яку створюють непередбачені коливання валютного ринку", - підкреслив фахівець.
Аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" (Київ) Денис Саква, оцінюючи причини подорожчання нафтопродуктів в Україні, серед основних причин крім девальвації гривні назвав також зростання світових цін на нафту.
З такою думкою згодний і директор НТЦ "Психея" (Київ) Сергій Сапегін. "Серед причин подорожчання нафтопродуктів все частіше можна почути такі, як нестабільність валюти і світового ринку", - вважає він.
За його оцінками, основне зростання роздрібних цін на нафтопродукти вже відбулося, втім подальше їх незначне подорожчання ще можливе.
"Роздріб відстає від опту на 5-7%, які він може надолужити за 2-3 тижні. Таким чином, до кінця вересня можна чекати підтягування цін на український високооктан впритул до позначки 8 грн/літр. Це, звичайно, за умови, що світовий нафтовий і український фінансовий ринок не принесуть сюрпризів", - спрогнозував він подальше подорожчання нафтопродуктів.
На думку аналітика "Драгон Капітал" Сакви, підштовхнути ціну бензину А-95 до 8 грн/літр може подальша девальвація гривні.
"У короткотерміновій перспективі очікувати зниження цін на нафтопродукти не доводиться", - додав Саква.
У той же час Куюн, оцінюючи ймовірність подорожчання бензину А-95 до або вище "психологічного" порогу 8 грн/літр, висловив думку, що з урахуванням зниження вартості у світі нафтопродуктів говорити про подібний рівень ціни ще рано.
Кажучи про можливості Антимонопольного комітету України в питанні зниження цін на ринку, Сапегін відзначив, що штрафи, які накладають на компанії за неправильне ціноутворення, у підсумку оплачують кінцеві споживачі. "Тому не варто зваблюватися перспективами зниження цін за результатами розслідування і покарання операторів ринку з боку Антимонопольного комітету", - підкреслив фахівець.
Як повідомлялося, із середини червня в Україні в роздробі відбувається постійне подорожчання фактично всіх основних марок бензинів і дизельного палива.
За даними Мінекономіки, з кінця липня по 14 серпня нафтопродукти в Україні подорожчали в роздробі на 11-13%, у тому числі бензин А-95 - з 7,62 грн/літр до 7,35 грн/літр. При цьому в останні два дні зростання цін продовжилося, і бензин А-95 тепер коштує 7,5 грн/літр і дорожче.
Усього з початку року бензини в Україні подорожчали на 51%, а дизельне паливо - на 12,4%. Менші темпи зростання цін на дизпаливо пов'язані з тим, що акциз на нього буде підвищений восени після завершення польових робіт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас