Експерт: Зниження темпів падіння промвиробництва в Україні досягнуто за рахунок пожвавлення в металургії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зниження темпів падіння промвиробництва в Україні досягнуто за рахунок пожвавлення в металургії

Казна та Політика
523
Зниження темпів падіння обсягів промислового виробництва, що спостерігається протягом останніх місяців в Україні, досягнуто за рахунок пожвавлення в металургії. Таку думку РБК-Україна висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.
"Ми дійсно бачимо скорочення обсягів спаду, що викликане пожвавленням в металургії, яке спостерігалось в червні-липні і, найімовірніше, продовжуватиметься і в серпні", - сказав він.
При цьому експерт підкреслив, що на світових ринках металопродукції останнім часом спостерігалося зростання цін, проте попит на сталь, як і раніше, залишається на невисокому рівні. "Вірогідність того, що в четвертому кварталі відбуватиметься й пожвавлення попиту на металопродукцію, зберігається. І якщо це трапиться, то збільшення попиту допоможе металургам надалі наростити обсяги виробництва, але мова не йде про повернення до докризових обсягів, і за підсумками року в галузі спостерігатиметься спад", - відзначив він.
У галузях економіки, орієнтованих на внутрішній ринок, ситуація буде гірша, ніж в металургії, вважає експерт. За його словами, це буде викликано труднощами з залученням банківського кредитування і низьким споживчим попитом. "Споживчі настрої останні декілька місяців погіршуються, очікування населення і по безробіттю, і по доходах достатньо песимістичні, а переламати таку тенденцію швидко, особливо на споживчому ринку не вдасться. Внутрішній ринок більш інерційний, ніж експортні галузі", - вважає він.
І.Газізуллін прогнозує, що в другому півріччі в Україні спостерігатиметься подальше скорочення обсягів спаду промвиробництва і за підсумками року падіння цього показника складе 18-20%. "Щоправда, багато в чому цього скорочення буде досягнуто за рахунок т.з. "ефекту низької статистичної бази", оскільки промисловість почала скорочувати обсяги виробництва восени минулого року", - пояснив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас