Активні інтервенції НБУ можуть повернути курс гривні до рівня 7,7-7,8 грн/$ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активні інтервенції НБУ можуть повернути курс гривні до рівня 7,7-7,8 грн/$

Валюта
9817
Активні інтервенції Національного банку України (НБУ) можуть повернути курс гривні до рівня 7,7-7,8 грн/$ з 8,33 грн/$1 за підсумками торгів у п'ятницю, вважає радник глави правління Укргазбанку (Київ) Олександр Охріменко.
"Подальша доля курсу гривні багато в чому залежить від інтервенцій НБУ на валютному ринку... Експортери не поспішають, і не будуть поспішати продавати валюту. Тому основним великим продавцем валюти може виступити тільки НБУ. Якщо інтервенції будуть мати активний характер, то повернути курс долара до оцінки 7,7-7,8 грн/$ буде нескладно. Інакше орієнтиром курсу долара найближчим часом буде 8,2-8,5 грн/$", - вважає експерт.
Як повідомлялося, для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав зі своїх резервів більше $7,6 млрд: валютні резерви Нацбанку підтримуються надходженнями від Міжнародного валютного фонду, який в серпні-вересні-2009 може надати країні додатково $2,04 млрд.
На думку Охріменка, головним детонатором, що прискорив девальвацію гривні минулого тижня, стали гроші, отримані вкладниками проблемного Родовід Банку, рекапіталізованого за рахунок уряду. "Розблокування депозитних рахунків вкладників Родовід Банку збільшило попит на готівкову валюту, тому що населення поспішило конвертувати забрані гроші з депозитних рахунків у валюту... Процес девальвації гривні, що розпочався, ще більше стимулював попит на валюту, оскільки до фізичних осіб додалися і юридичні особи, що працюють у тіньовій економіці", - сказав він.
Експерт також підкреслює, що ослаблення гривні відбувалося при зниженні залишків коштів на коррахунках банків. "Фактично за рахунок перетікання грошей з банківського сектора на готівковий ринок і відбулося знецінювання гривні", - пояснив він.
Експерти рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" в аналітичному огляді відзначають наявність високих девальваційних очікувань у країні. "Незважаючи на всі вжиті регулятором заходи, спекулятивні валютні очікування в країні залишаються високими, що може надалі чинити істотний тиск на валютний курс, у тому числі з боку населення", - йдеться в документі.
Агентство нагадує, що для підтримки курсу в другому кварталі 2009 року НБУ знадобилося здійснити інтервенції в розмірі $1,85 млрд, тоді як у першому кварталі - $4,42 млрд.
"Кредити населенню в національній валюті становлять менше 30% від загальної заборгованості фізичних осіб, що свідчить про істотну залежність якості активів банків від валютно-курсової політики держави", - відзначають експерти.
Щодо виплат вкладникам проблемним банкам, які здійснюються після рекапіталізації, в огляді відзначається, що вплив цих дій на валютний ринок обмежений, оскільки НБУ істотно знизив власні можливості банків з використання обов'язкових резервів і власної валюти.
У той же час, за оцінкою агентства, обмежені можливості валютних вкладень (після заборони валютного кредитування населення) надалі будуть сприяти зниженню попиту на валютні ресурси: основною метою нових запозичень банків в іноземній валюті буде рефінансування старих боргів у випадку неможливості пролонгації останніх.
Як повідомили дилери банків, у понеділок, 17 серпня, НБУ заявив про готовність продавати валюту на міжбанківському валютному ринку по 7,90 грн/$, тоді як попередні інтервенції регулятора на міжбанку 13 серпня здійснювалися за курсом 7,85 грн/$1.
За даними операторів ринку, у понеділок ринкові котирування на міжбанку до 12-30 склали близько 8,30-8,38 грн/$1, тоді як торги в п'ятницю закрилися з рівнями 8,30-8,36 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас