Акцій відкритих фондів побільшає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акцій відкритих фондів побільшає

Фондовий ринок
651
Деякі з них використовують інші можливості, відкриті завдяки змінам до закону "Про інститути спільного інвестування". Зокрема, зробити повністю облігаційний фонд або хедж-фонд. Про такі наміри учасники ринку заявили під час опитування, проведеного "ЕІ".
Керуючі компанії мають намір урізноманітнити формати створюваних інвестиційних фондів. "Ми розглядаємо кілька варіантів структури нового фонду. І вважаємо, що майбутнє саме за публічними, а не венчурними ІСІ",- сказав керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.
Найчастіше інвестиційники говорять про фонди акцій і облігацій. "Дотримуючись світових тенденцій інвестиційної моди, більшість українських ККА в 2010 р. створять відкриті фонди акцій, і такі фонди стануть найпопулярнішими і в нашій країні. Кількість закритих фондів буде поступово скорочуватися. Закриті фонди перетворяться в якісь елітні "клуби для обраних".
Ці фонди можуть приносити надприбутки, але в якісь періоди часу вони можуть втрачати ліквідність, а це означає, що для участі в них інвестор повинен мати найдорожчий ресурс - час. Коли ринок оживе, з'явиться також досить багато фондів облігацій",- відзначив президент "КІНТО" Сергій Оксанич.
Найбільшою популярністю користується ідея створити відкритий фонд акцій. "До питання створення нових фондів ми плануємо повернутися в четвертому кварталі поточного року. Цілком можливо, що серед пропонованих інвестиційних продуктів буде й відкритий фонд акцій (особливо беручи до уваги наші прогнози за подальшими напрямками розвитку ринку ІСІ).
Але, як завжди, ми хотіли б відійти від стандартних рамок і запропонувати ринку щось цікавіше і актуальне, ніж стандартний фонд акцій",- розповів директор КУА "ПІОГлобал Україна" Григорій Овчаренко. "Запуск нашого відкритого фонду акцій є питанням часу",- відзначив директор з маркетингу Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко.
Сьогодні в Україні вже працюють два фонди, які просуваються як відкриті фонди акцій. 14 травня "КІНТО" запустила відкритий фонд акцій "КІНТО-еквіті". Поки що більша частина зібраних активів перебуває в депозитах, однак Оксанич допускає, що в майбутньому в акції будуть вкладені майже 100% коштів.
Про створення другого в країні відкритого фонду акцій стало відомо 22 травня. КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" переформатувала стратегію вже існуючого фонду "Надбання". Для підтримки ліквідності фонду 30% його коштів будуть розміщені в депозитах, а частка ліквідних акцій не буде перевищувати 70% фонду. За оцінками компанії, це знизить волатильність чистих активів фонду, що дозволить на ринку, що падає, отримувати менші збитки порівняно із класичним фондом акцій.
"Стратегії фондів досить добре доповнюють один одного в лінійки наших продуктів. Зміни до закону тільки додадуть гнучкості в управління. Питання про продовження діяльності фондів будуть приймати акціонери відповідних фондів. На сьогодні ми не продовжували термін діяльності жодного з фондів під нашим управлінням",- відзначив директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" Володимир Оваденко.
Також будуть затребувані фонди облігацій. "Завдяки новим нормам ми змогли привести активи "Парекс фонду Українських Облігацій" до їх повної відповідності назві фонду. До цього законодавчі обмеження не дозволяли створювати відкритий фонд винятково з облігацій. Через ці обмеження в активах фонду близько 20% займали акції",- розповів Гришко.
З незвичайних ідей: створення хедж-фондів на основі венчурних ІСІ. Звичайно хедж-фонди припускають обмежене коло учасників, високі внески і не обмежену за ризиками інвестиційну стратегію - у тому числі із залученням кредитного плеча (леверіджу). Найбільшу гнучкість щодо цього мають венчурні ІСІ. Зміни до закону дозволяють впускати у венчурні фонди населення, хоча раніше це заборонялося.
"Ми розглядаємо нові можливості, надані новим законом про ІСІ. Це можливість не тільки для розширення лінійки фондів, але й для якісного управління ліквідністю і ризиками наших фондів. Зокрема, за венчурними проектами нам цікаве формування хедж-фондів",- відзначив керівник аналітичного відділу КУА "ТАСК Інвест" Андрій Шевчишин.
Найнезвичайніша ідея керуючих - створити хедж-фонд на основі венчурного фонду. Зміни до закону про ІСІ дозволяють впускати у венчурні фонди населення.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас