"Тарифна війна" у Києві: уряд проти Черновецького, всі разом - проти киян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Тарифна війна" у Києві: уряд проти Черновецького, всі разом - проти киян

Казна та Політика
977
З початком літа столична влада різко підняла ціни на комунальні послуги. Уряд на чолі з Тимошенко і столична опозиція на чолі із Кличком закликали киян: не платіть по-новому, тільки за старими цінами. Черновецький обурився: не слухайте їх, платіть. Одні пішли до суду і виграли. А потім інші теж пішли до суду і теж виграли. Як тепер платити, ніхто не знає. Хаос. А урядові чиновники, які енергійно обіцяли киян навчити, як платити “по-старому”, тепер тікають і ховаються від журналістів. УНІАН спробував з'ясувати, як же слід платити киянам.
Як заплутували киян
“Шановні мешканці! Переконливо просимо Вас оплатити квартплату за червень місяць 2009 року за квитанціями за новими тарифами. Рішення Шевченківського районного суду про незаконність введення нових тарифів скасоване Апеляційним судом м. Києва. Адміністрація ЖЕК-506”. Таке оголошення довго висіло на вхідних дверях будинку моєї колеги, яка проживає на Оболоні.
- Мої батьки, щоправда, справно платять за новими тарифами. Вони пенсіонери, у них загострене почуття відповідальності, - пояснює колега.
- А в нас на будинку розклеїли оголошення, заплатіть хоча б за старими тарифами, мовляв, комунальне господарство Києва і так на ладан дихає, - повідомила інша журналістка, жителька Солом’янського району.
Очевидно одне: в останні місяці сумлінних платників комунальних послуг у столиці стало суттєво менше. Ніхто не знає, як реально платити: за новими тарифами “жаба давить”, за старими начебто б можна, але міська влада лякає невідворотними карами.
Як це починалося? З 1 червня в Києві, згідно з розпорядженням КМДА, тарифи на воду та опалення зросли приблизно вдвічі. Тарифи на послуги за утримання будинків, будов і прибудинкових територій, які надаються ЖЕО, визначені у кожному будинку окремо. Шевченківський районний суд Києва зупинив дію розпоряджень столичного градоначальника. Але незабаром Київський апеляційний адміністративний суд повернув нові тарифи Черновецького. Кабмін у свою чергу теж призупинив дію трьох розпоряджень КМДА про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Черновецький назвав такий крок незаконним.
Юлія Тимошенко закликала киян не оплачувати послуги ЖКГ до завершення перерахунку, які нібито повинні провести житлово-комунальні підприємства столиці у зв'язку зі скасуванням урядом рішень київської влади про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
- На цю хвилину немає ніяких юридичних підстав, ніяких рішень місцевої київської влади, які б діяли для того, щоб виставляти киянам підвищені тарифи. Ще раз звертаюся до киян - не платіть за новими тарифами, тому що вони не обґрунтовані й усі перерахунки повинні бути проведені для того, щоб повернутися до колишніх тарифів, - сказала Тимошенко і запевнила киян, що “уряд не допустить застосування підвищених тарифів у Києві”.
Отримавши союзника в особі самого прем'єра, багато киян з полегшенням зітхнули і вирішили не тільки не платити за новими тарифами, але й почекати з оплатою за старими рахунками, до серпня. Однак ніякого перерахування так і не було зроблено. Із приходом серпня столичним жителям почали надходити нові платіжки із зазначеною за новими тарифами сумою “до оплати”. У багатьох з'явилася графа “борг” за попередній місяць.
Як заплатити за старими тарифами? А ніхто не знає...
Платити за старими тарифами сьогодні майже неможливо. Якщо в липні кияни якось ухитрялися виправляти цифри у квитанціях, а співробітники ЖЕКів через відсутність інформації приймали їх, то із серпня таку практику припинили. Ми обдзвонили більше десятка столичних ЖЕКів і звідусіль отримували однакову відповідь: “Оплату за старими тарифами не приймаємо. Винятково за новими”.
Міністр із питань ЖКГ Олексій Кучеренко раніше зізнався пресі, що сам платить за старими тарифами і порадив киянам робити так само. Ми вирішили звернутися до міністра за коментарем, щоб він пояснив киянам, яким чином платити за старими тарифами з новими платіжками, як це йому вдається самому. Надіслали запит у минулу п'ятницю вранці. Спочатку міністр був зайнятий важливими справами, потім було засідання Кабміну. Тому в прес-службі нам пообіцяли роз'яснити схему оплати в понеділок. Із приходом нового тижня в міністра назріло нове рішення - днями скликати великий брифінг і окреслити для всіх киян механізм оплати за комунальні послуги. Вівторок і середа минули, про брифінг забули. Сьогодні в міністра знову Кабмін. Напередодні він так само відмовився давати коментар нашим колегам-телевізійникам. Тому поради чиновників “платіть за старими тарифами” виглядають щонайменше дивними, якщо ніхто не в змозі пояснити, яким чином це робити.
Столична влада шукає свої методи впливу на несумлінних киян і лякає, що несплату за компослуги вони вже найближчим часом відчують на собі.
“Не варто піддаватися закликам деяких засобів масової інформації не платити за спожиті послуги. Адже не оплативши в липні, у серпні ви отримаєте подвоєну платіжку, і ваш бюджет може не витримати такого навантаження. Разом з тим, несплата за отримані послуги може призвести до припинення водопостачання, електропостачання, до зупинки ліфтів і припинення вивезення сміття. Не будьте байдужі! Розрахуйтеся за житлово-комунальні послуги! Збережіть дієздатність житлового господарства та енергетичного комплексу столиці! Адміністрація ЖЕК”, - говорить одне з оголошень, приклеєне у дворі житлового будинку.
Тим часом, після підвищення комунальних тарифів у столиці, дохід комунальників не виріс, а суттєво знизився.
Станом на 23 липня близько 40% киян заплатили за отримані в червні комунальні послуги.
- Якщо в цифрах, то це було 147 млн. грн., зараз - 128 млн. грн. Тобто, на 20 млн. грн. менше, ніж у червні. І це, враховуючи нові тарифи, - підкреслив в.о. директора комунального підприємства “Головний інформаційно-розрахунковий центр” КМДА Станіслав Каплуненко.
Альтернативою підвищенню в Києві тарифів на житлово-комунальні послуги в Кабміні вважають зниження їх собівартості.
Цікаво, що за ствердженням першого заступник міністра з питань житлово-комунального господарства, начальника Державної житлово-комунальної інспекції Олександра Мазурчака, Верховна Рада і Кабмін у попередні два роки виділили 50 мільйонів гривень на реалізацію заходів щодо енергозбереження, але Київ відмовився взяти ці кошти.
- Просто відмовився без усяких пояснень. Сказали, що ми не можемо освоїти. Кошти виділялися саме на енергозберігаючі заходи і, у першу чергу, на встановлення лічильників і регуляторів, - відзначив Мазурчак.
Хто винен? А ніхто.
Питання тарифів у столиці вже давно перейшло із площини економічної в політичну. Столична влада увесь час “загравала” з потенційним електоратом і не зважувалася збільшувати тарифи в переддень виборів. Але коли КС ухвалив рішення, вигідне Черновецькому, останній уже не став піклуватися про імідж “найгуманнішого” мера. І тоді роль адвоката всіх “скривджених” киян у переддень президентських виборів взяла на себе Тимошенко. Чим закінчиться тарифне протистояння мера і прем'єра? Дати прогноз, хто з них кого переграє, напевно, ніхто не зважиться. Єдине в чому мало сумніву, що виграють від цього кияни. Як відмітив один іронічний чоловік, з яким довелось поспілкуватися в жеківських коридорах, “вони придумають, як зробити, щоб і Тимошенко була сита, і Черновецький цілий”.
Ганна Ященко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас