Українські біржі нарощують апетити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські біржі нарощують апетити

Фондовий ринок
622
Довгий час вважалося, що фондового ринку в Україні як такого немає, оскільки він не самостійний і не виконує своєї безпосередньої функції перерозподілу вільних грошових коштів... Але останні тенденції дають надію на протилежне: наш фондовий ринок голосно заявив про своє існування рекордними показниками зростання. І це все має місце у кризовий час.
Обсяг торгів цінними паперами на "Українській біржі" за тиждень з 3 по 7 серпня становив 94,308 мільйона гривень, що на 37% більше, ніж минулого тижня (68,751 мільйона гривень). 5 серпня 2009 року "Українська біржа" показала рекордний об’єм торгів (21 мільйон гривень) і кількість операцій, укладених торговцями протягом одного дня (747). Попередніх "максимумів" було досягнуто в понеділок, 3 серпня 2009 року, і вони становили 19,778 мільйона гривень і 696 одиниць відповідно.
"Незважаючи на розпал літа і період відпусток, ситуація на ринку сприяє підвищеній активності торговців", - вважає голова правління ВАТ "Українська біржа" Олег Ткаченко.
Однак чи довгострокова така динаміка? Дати однозначну відповідь на дане запитання експертам важко...
"Український фондовий ринок пройшов дно і знаходиться на етапі відновлення загублених позицій, - вважає генеральний директор Foyil Securities Олександр Сандула. - Індекс ПФТС показує явно виражену висхідну динаміку - у порівнянні з березнем цього року він виріс більш ніж удвічі. Беручи до уваги одночасне зростання обсягів торгів, можна дійти висновку, що це зростання не є короткостроковим".
Але не всі гравці фондового ринку України є настільки оптимістами. "Нинішнє зростання носить переважно спекулятивний характер, ми не чекаємо до кінця року серйозного зростання. Протягом всього цього часу ринок знаходитиметься у бічному тренді зі значними коливаннями", - переконаний генеральний директор інвестиційної компанії "Альтана Капітал" Анатолій Амелін.
А причин нинішнього позитивного тренда українського фондового ринку експерти називають декілька. Серед них є і такі, що мають "спекулятивне забарвлення". Це і зростання світових фондових майданчиків, викликане зростанням цін на сировинні ресурси (передусім, нафту), і послаблення курсу долара США на світових фінансових ринках. "Внутрішні корпоративні новини, що носять переважно негативний характер, український фондовий ринок поки що ігнорує", - констатує Анатолій Амелін.
Але, передусім, негласною причиною називають майбутню виплату дивідендів за акціями деяких компаній, які котируються на ринку.
Не так давно, 2007 року, український фондовий ринок вже дарував можливість добре заробити гравцям на ньому. Чи можна сьогодні говорити про сприятливий час для купівлі акцій українських підприємств? На це запитання експерти одностайно відповідають: "Так". Усім тим, хто наприкінці 2007 року кусав собі лікті за втрачені можливості заробити нечувані прибутки на українських акціях, необхідно перестати сумніватися та зробити нарешті перші придбання - радять інвестиційні аналітики.
Більше того, інвестування в українські акції стало набагато зручнішим після впровадження інтернет-трейдингу, електронного документообігу, ринку заявок і робочої форми розрахунків "поставки-проти-оплати". "Завдяки зниженню транзакційних витрат, переходу на електронний документообіг і впровадженню прогресивних торгових технологій, можна активно торгувати акціями, витягуючи прибуток навіть із незначних коливань котирування. При цьому вже сьогодні заробляти можна не лише на зростаючому, але й на падаючому ринку завдяки короткому продажу", - говорить Олександр Сандула.
Хоч більшість експертів і нині все ж дотримуються думки, що український фондовий ринок не виконує своєї прямої функції - не перерозподіляє фінансові ресурси у середовищі інвесторів і споживачів грошових коштів. Донедавна таке завдання виконувалося лише в секторі роботи з облігаціями. Але вже на сьогоднішній день інвестори стикнулися з масовими дефолтами, і їхні права практично не захищені. Немає чіткої правової бази, що дозволяє інвесторам успішно відстоювати свої права, скаржиться генеральний директор інвестиційної компанії "Альтана Капітал".
Також серед проблем, які стримують розвиток фондового ринку в Україні, експерти називають відсутність позиції Податкової адміністрації щодо основ для розрахунку податкового прибутку фізичних осіб, що інвестують через мережу інтернет. Другою, більш глобальною проблемою, є низький рівень розвитку інвестиційної культури в українському суспільстві, а також низька ліквідність українського фондового ринку. "Над розв’язанням всіх цих проблем зараз активно працює багато професійних учасників ринку. При цьому поточна криза, яка має примусити багатьох розкритися, стати прозорими та публічними для виживання, лише прискорить розв’язання згаданих проблем", - так оптимістично настроєний генеральний директор Foyil Securities Олександр Сандула.
Експерти сподіваються, що вже за кілька років український фондовий ринок буде інтегрований з європейським. На вітчизняних біржах котируватимуться не лише українські папери, але й депозитарні розписки. А стандарти корпоративного управління та взаємовідносин з інвесторами будуть доведені до світового рівня.
Олексій Савицький, Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас