Цукровий психоз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукровий психоз

Аграрний ринок
1249
Жителька міста Рівне пенсіонерка Марія Завгородня переживала не одну кризу і не з чуток знає, що таке дефіцит. На початку серпня їй знову довелося мужньо вистояти довгу чергу за цукром за 4,50 грн. за кілограм. У розпал сезону консервування цукровий пісок не просто подорожчав - він практично став дефіцитом.
"Несолодкий" прогноз
Зниження врожаю тростини в країнах - найбільших світових виробниках цукру, скорочення посівних площ під цукрову тростину і буряк у світі, і зокрема в Україні, зростання попиту на цукор. До таких факторів апелювали експерти цукрової галузі ще наприкінці минулого року, прогнозуючи прийдешній дефіцит і збільшення ціни на цукровий пісок. Переломний момент настав у липні. На Лондонській товарній біржі ціна цукру зросла до максимального за останні 20 років рівня - більш ніж на 40%. Експерти пов'язують це з посухою в Індії, що є другим за розміром виробником солодкого продукту. Внаслідок посухи постраждали посіви цукрової тростини в Таїланді і Мексиці, а в Бразилії її поля затоплені через випадання великої кількості опадів.
Стрімке зростання цін на цукор в Україні за останній тиждень особливо яскраво спостерігалося в регіонах: у деяких областях вони підскочили на 2 грн. на кілограмі за два дні. За останні дні оптові ціни перевищили 5,5 тис. грн./тонна, у роздробі ж цукор реалізується за ціною, що перевищує 6,5 грн./кг. Аналітики припускають, що восени оптові ціни на цукрову продукцію складуть 6 тис. грн./тонна, роздрібні - 7-7,5 грн./кг. Але це тільки початок, зростання цін буде тривати до 2011 року - такий вердикт експертів.
Недосівба
Сьогодні в Україні спостерігається відсутність достатньої пропозиції цукру на ринку, точніше його дефіцит, відзначила Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту Консалтингового Агентства ААА. Причиною зростання цін стало недостатнє його виробництво в поточному сезоні - 1,5 млн. тонн при споживанні 2 млн. тонн - і практично мінімальні початкові запаси (не більше 200 тис. тонн). В 2009 році очікується врожай цукрового буряка в обсязі 11-12 млн. тонн, з яких можна буде зробити 1,3 млн. тонн цукру. Таким чином, запевняє аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко, при нинішньому рівні споживання цукру в Україні ми зіткнемося з істотним його дефіцитом.
Посіви цукрового буряка скорочувалися щорічно останні п'ять років, і даний рік не став винятком, говорить п. Колесник. Її слова підтверджують і самі учасники ринку. "Починаючи з 2006 року посівні площі під цукровий буряк постійно скорочувалися, що було пов'язано з низькою рентабельністю вирощування даної культури", - розповів Володимир Григоревський, виконавчий директор ВАТ "Цукровий союз "Укррос". За його словами, цього року "Укррос" планує зробити на своїх цукрових заводах 150 тис. тонн бурякового цукру, що на 25% менше, ніж торік. "У зв'язку з очікуваним дефіцитом цукрового буряка цього року ми змушені скоротити обсяги виробництва цукру", - говорить директор компанії.
Подальша ситуація на ринку цукру залежить від дій уряду, однак наявного обсягу в Держрезерві для інтервенцій може не вистачити, щоб згасити пожежу дефіциту. Частково ситуацію можуть стабілізувати імпортні поставки білого цукру з Білорусі. Аналітик ІК Dragon Capital вважає, що вже до кінця вересня - до жовтня стануть більш-менш зрозумілі прогнози щодо виробництва цукрової продукції, тоді, можливо, зростання цін призупиниться. Доти вони будуть рости на негативних очікуваннях. Крім того, зростання цін буде підстьобувати зовнішній фактор - Україна не одержить дешевого тростинного цукру-сирцю через дефіцит цієї продукції у світі.
А тим часом, щоб почастувати онуків варенням власного приготування, пенсіонерці з Рівного доведеться вистояти ще не одну чергу за дешевим цукром.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас