Ринок акцій РФ на чолі з Транснафтою перевищив 1160 пунктів індексу РТС на оптимізмі зі США і Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ на чолі з Транснафтою перевищив 1160 пунктів індексу РТС на оптимізмі зі США і Європи

Фондовий ринок
109
Ринок акцій РФ у четвер піднявся вище 1160 пунктів за індексом РТС на загальному оптимізмі зі США і Європи, підігрітому новинами про незмінність грошової політики Федеральної резервної системи (ФРС) США та економічною європейською статистикою.
До 15:00 індекс РТС виріс до 1062,35 пункту (+3,63%), індекс ММВБ піднявся до 1111,82 пункту (+2,34%), основні "фішки" подорожчали на біржах на 0,4-8,9%.
Ф'ючерс на індекс РТС скоротив зниження до базового активу до 0,3 пункту, що говорить про нейтральні очікування гравців.
У лідерах зростання виступають "префи" "Транснафти" (РТС: TRNF) (+12,6% на ФБ ММВБ) на новинах про повернення паперів компанії в розрахунки індексу MSCI Russia за підсумками квартального перегляду (акції "Транснафти" були виключені з розрахунку індексу в листопаді минулого року).
Також підвищився курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (+1,9% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+3,1%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+2,2%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+3% і +8,9% у РТС), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+2,5%), Сбербанка Росії (РТС: SBER) (+2,5%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,7% і +7,3% у РТС), "Татнафти" (РТС: TATN) (+1,3%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,4%).
Світова фондова і сировинна кон'юнктура покращилася на заявах ФРС про ослаблення рецесії та стабілізацію в економіці США, а також на тлі сильної звітності компаній.
Європейські індекси в четвер додають більше 1%, ф'ючерс на індекс S&P 500 подорожчав на 1%, ціна жовтневого ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI підвищилася до $73,37 за барель (+1,9%).
Позитивом для Європи стали дані про ВВП Німеччини, Франції та усієї єврозони, що дали сигнал на завершення рецесії. ВВП Німеччини в другому кварталі виріс на 0,3% (очікувалося зниження на 0,2%), ВВП Франції також виріс на 0,3% (очікувалося скорочення на 0,3%), ВВП єврозони знизився всього на 0,1% (очікувалося падіння на 0,5%).
О 16:30 вийдуть дані про зміну імпортних цін у США, обсяг роздрібних продажів у липні і про число громадян, що вперше звернулися за допомогою у зв'язку з безробіттям минулого тижня, о 18:00 МСК - дані про запаси товарів на складах у США в червні.
Динаміка зовнішніх ринків привела до ослаблення рубля до бівалютного кошика ЦБ РФ, що також підтримало російські акції (долар відкотився нижче 32 руб., євро опустився в район 45,6 руб.).
Як відзначає заступник генерального директора ІФ "Олма" Олексій Бистров, російські акції ростуть на тлі сприятливої зовнішньої кон'юнктури - настрої на фондових і товарних ринках покращилися після результатів засідання комітету ФРС щодо відкритих ринків. Замість очікуваних заяв про уповільнення рецесії ФРС порадувала коментарем, що економічна діяльність стабілізується. Додаткову підтримку російському ринку надали ціни на метали: нікель і мідь оновили максимуми року. Російський ринок акцій, що приготувався до корекції, знову отримав надію, і індекс РТС може продовжити сходження до нових вершин.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін також констатує повернення оптимізму на світові майданчики, за винятком хіба що Китаю, на який, як видно, продовжує тиснути загроза стиснення кредитних ресурсів.
У цей момент фінансові ринки, що тільки оправилися від кризи, не готові до підвищення ставок і стиснення ліквідності. На сьогодні ліквідність є основним чинником для збереження оптимізму на фінансових ринках. Жорсткість монетарної політики на даному етапі могла б привести до падіння фінансових ринків і нової кризи в секторі, що, мабуть, не входить у плани ФРС. Зважаючи на все, до кінця року навряд чи грошова влада США піде на серйозну жорсткість своєї політики та постарається зберегти високу грошову пропозицію на ринку. Зрозуміло, у наступному році на тлі посилення інфляційного тиску ФРС доведеться "затискати" ліквідність, однак, як видно, це буде тривалий і обережний процес, що убезпечить фінансові ринки від потрясінь, вважає він.
На думку аналітика компанії "Атон" Наталі Вигодіної, після ранкового зростання ринку акцій пожвавити торги до вечора може блок даних щодо безробіття в США за минулий тиждень. Найближчий опір за індексом ММВБ розташовано на рівні 1130-1150 пунктів.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев вважає, що приводом для корекції вниз можуть стати дані про роздрібні продажі в США, які, як очікується, виростуть на 0,8% до червня. Багато в чому високе зростання продажів буде обумовлено запущеною в цьому місяці програмою Cash for Clunkers, що привела до різкого зростання продажів автомобілів у США. Якщо ж говорити про показник роздрібних продажів без урахування продажів автомобілів, то там може вийти навіть абсолютне зниження.
Окремі "фішки" підійшли до серйозних рівнів опору: 200 руб. по "Роснафті", 3500 руб. по "Норнікелю", 50 рублів по Сбербанку. Подолання цих позначок дозволить надати російському ринку сильний імпульс для подальшого підйому в район червневого максимуму за індексом ММВБ. Але для цього необхідно продовження потоку позитиву із зовнішніх ринків, вважає він.
Новина про включення акцій "Транснафти" в індекс MSCI дійсно дуже гарна, причому довгограюча - ребалансування індексу буде зроблено 1 вересня, що дозволяє розраховувати на збереження попиту в акціях компанії аж до цієї дати. Рекордний із травня денний обсяг торгів акціями "Транснафти" свідчить про серйозність намірів гравців, що купують її, вважає С.Клещев.
ФРС у середу ухвалила рішення щодо збереження цільового діапазону базової процентної ставки від 0% до 0,25% річних. Крім того, американський ЦБ не став змінювати обсяг програми викупу облігацій, що становить $1,75 трлн. "Економічна активність стабілізується. Умови на фінансових ринках продовжили поліпшуватися в останні тижні. Сфера споживчих видатків продовжує демонструвати сигнали відновлення", - говориться в документі за підсумками засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC).
Американський ЦБ вважає, що економічні умови, що склалися в США, є підставою для "винятково низьких рівнів базової процентної ставки на тривалий час".
Позитивний вплив на ринок акцій мали і статдані про зовнішньоторговельний баланс США. Негативне сальдо балансу зовнішньої торгівлі США збільшилося в червні менше, ніж очікувалося - на 4% у порівнянні з попереднім місяцем, до $27 млрд. Аналітики прогнозували зростання показника до $28,7 млрд.
Результати 453 компаній з індексу S&P 500, що опублікували звітність за минулий квартал після 17 червня, перевершили прогнози експертів у середньому на 11%. Прибутки скорочувалися у квітні-червні восьмий квартал підряд, що стало рекордним за тривалістю періодом спаду. Зниження прибутку в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 30%, виторгу - 16%.
Ринки акцій Азії в четвер також виросли на новинах від ФРС США. Із усіх ринків АТР зниження відзначено тільки на шанхайському майданчику.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у четвер лідерами зростання виступають акції "Мосенерго" (РТС: MSNG) (+7,1%), що відіграють сильний квартальний звіт, що вийшов напередодні, а також папери ОГК-4 (РТС: OGKD) (+5,7%), ОГК-1 (РТС: OGKA) (+5,3%), "Русгідро" (РТС: HYDR) (+5,1%), "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (+4,5%), "Аерофлоту" (РТС: AFLT) (+4,3%), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (+4%).
Подешевшали папери "Магніту" (РТС: MGNT) (-2%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (-1%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС до 15:00 МСК склав $7,1 млн, у секції RTS Standard оборот перевищив $100 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод досяг 29,5 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанка - 12 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас