Солодка безвідповідальність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солодка безвідповідальність

Аграрний ринок
1110
У країні й далі дорожчає цукор. Ціна солодкого продукту у різних регіонах коливається від 5,19 - до 7 гривень за кілограм. Найбільші ціни зафіксували у Криму, Києві, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій областях. Влада запевняє: об’єктивних підстав для зростання нема й найближчим часом обіцяє знайти тих, хто навмисно перебиває апетити українцям. Натомість виробники пропонують не просто шукати крайніх, а починати готуватися до 2010 року, щоб не повторювати таку ситуацію.
За словами міністра економіки Богдана Данилишина, запаси цукру на внутрішньому ринку сьогодні становлять 735 тисяч тонн при середньомісячному споживанні 150 - 160 тисяч тонн. "Тобто жодних підстав для того, щоб виникали панічні настрої, немає. Цукру в державі достатньо, - запевняє він і додає. - Головні причини зростання цін - звичайні спекуляції. Деякі оператори ринку, скупивши цукор за зниженими цінами, спеціально розкручують істерію та панічні настрої, аби збільшити собівартість цукру та продати його дорожче". На підтвердження своїх слів міністр наводить статистику: у січні - червні 2009 року цукор зріс у ціні на 36%, а в 2008 році - всього на 8,3%.
Данилишин нагадав, що новий солодкий урожай з’явиться на ринку наприкінці серпня 2009 року. До того ситуацію стабілізуватимуть за допомогою інтервенцій із державних засіків. "Проводимо відповідні інтервенції з Аграрного фонду і державного матеріального резерву. Вже сьогодні на ринку буде викладено 50 тисяч тонн цукру. При необхідності його кількість може бути збільшена. Задіяно майже три тисячі магазинів різних форматів, і вартість цукру з державного матеріального резерву й Аграрного фонду набагато нижча, ніж та, яка складається на ринку - від 4 до 4,2 гривні за кілограм залежно від дальності доставки", - говорить міністр.
Заступник міністра економіки України Андрій Близнюк у коментарі "Дню" додав: "Усі можливості, які має Мінекономіки у своєму розпорядженні, у тому числі з цінового регулювання, застосовуються: і декларування, і регулювання рентабельності, і регулювання цінових надбавок". За його словами, якщо окремі учасники ринку і далі продовжують грати за нечесними правилами, то на такі дії вже повинно реагувати не Мінекономіки, а "компетентні органи".
До числа останніх, за словами Данилишина, відносяться представники Держінспекції з контролю за цінами, Міністерства внутрішніх справ та Державної податкової адміністрації України. Допомогти знайти винних пообіцяли і в Антимонопольному комітеті України, але не раніше, ніж закінчаться перевірки. І коли спаде споживчий попит...
Доки урядовці долають наслідки цінового злету, виробники пропонують вживати упереджуючі заходи та подумати про цукровий урожай 2010 року. Вирішити два питання за один раз можна, вважає керівник Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук. Влада повинна врахувати світові тенденції із подорожчання цукру та всіляко заохочувати виробників збільшувати посівні площі під буряк. Як це зробити, своє бачення галузева асоціація вже виклала у відповідних пропозиціях, які подала у листі до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. "Ми пропонуємо негайно виплатити фермерам дотацію по 750 гривень на гектар посіяного цукрового буряка. Знизити або зафіксувати ціну на газ та на транспортні перевезення. Ввести систему обліку обігу цукру на Україні. Інвентаризувати виробників, бо сьогодні немає прямої співпраці виробника цукру та споживача. В Україні обов’язково будь-яка група товарів проходить через низку посередників і ніхто не може у цьому навести елементарний порядок. Потрібно зменшити цей ланцюжок. У підсумку повинен залишитися сам виробник та споживач. А в нас, натомість, працюють різні торгові доми", - коментує несолодку ситуацію на ринку цукру "Дню" Ярчук.
Хто винен у нинішніх зашкалених цінах і як упередити їх наступного року? Керівник Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" пропонує свій варіант відповіді: "Якби в Аграрному фонді сьогодні було 250 тисяч тонн цукру, як це передбачено законом (16% від внутрішньої потреби) і ці дії (з продажу дешевого цукру із держзапасів. - Авт.) вжили не в серпні, а хоча б у травні, то, звичайно, такої б ціни не було". Крім того, механізм реалізації цукру через інтервенції потрібно зробити прозорішим. "Навіщо Міністерству АПК виробляти і зберігати цукор, а Мінекономіки розподіляти і давати його торговим точкам? Це компетенція Аграрного фонду: як тільки підвищилася ціна - фонд вийшов із інтервенціями на ринок", - додає Ярчук.
На прохання "Дня" прокоментувати, чому уряд гасить цінову ситуацію на ринку тільки зараз, а не вживає запобіжних заходів, Богдан Данилишин так і не відповів.
Віктор Ліптус, директор ВАТ "Корнинський цукровий завод", Житомирська область
- Коли у 1812 році імператору Наполеону, який тоді знаходився у спаленій Москві, повідомили з Парижа, що у населення країни немає цукру, він видав указ про посіви цукрового буряку і виробництво власного цукру. З тих пір і до нинішнього дня Франція є однією з кращих і найбільш успішних країн із цукрового виробництва. У нас же кількість цукрових заводів невпинно скорочується: у 1990 році в Україні їх було 192, а у 2008-му - лише 69, на нинішній рік прогнозують, що їх залишиться всього 39. Тому мало цукру. Попит перевищує пропозицію, і ціни зростають. Щодо заяв урядовців про надлишки цукру в державі, то вони можуть тільки так думати - у нас в районі два цукрові заводи, але цукру на них в наявності немає. В Житомирській області зараз лише шість цукрових заводів, і на жодному з них цукру теж зараз немає. Бо минулого року треба було продавати, щоб за щось жити. Цього року почнуть виробничий сезон, можливо, один чи два заводи...
Отже, поки не буде гідної ціни на цукор, його достатньо не буде. Зараз гуртова вартість в межах 5 - 5,2 гривні за 1 кг, і вона потроху зростає, але це ще не та ціна, яка вигідна нашому виробнику.
До речi
У рамках членства в СОТ Україна взяла на себе зобов’язання дозволити завозити 260 тисяч тонн цукру-сирцю за пільговою митною ставкою 2% від митної вартості. За словами заступника міністра аграрної політики Івана Демчака, вартість тонни такої сировини на одному зі світових торговельних ринків досягає 428 дол. А оптово-відпускна ціна виробленого із нього цукру в Україні становитиме не менше 5,4 тисячі гривень. Ця ціна наближена до тієї, за якою відпускається вітчизняний цукор. Отже, підприємцям зараз не вигідно завозити закордонний цукор-сирець до країни.
Наталія Білоусова, Валерій Костюкевич
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас