Зниження облікової ставки НБУ буде мати обмежений вплив на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження облікової ставки НБУ буде мати обмежений вплив на ринок

Валюта
352
Зниження облікової ставки НБУ - це той монетарний інструмент, який як антикризовий захід, особливо під час очікуваної інфляції, досить успішно вже застосували центробанки багатьох розвинених країн - Великобританії, Канади, Швейцарії, Японії, США, ЄЦБ та ін. "Але на вітчизняному ринку облікова ставка носить скоріше індикативний характер і не є настільки дієвим антиінфляційним інструментом, як у США або Європі", - вважає голова Правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
На його думку, теоретично зниження рівня цього показника може вплинути на довгострокові депозитні продукти, прибутковість яких пов'язана з обліковою ставкою НБУ та орієнтація на які набирає популярності серед українських фінансових установ. Мова йде про зменшення вартості пасивної бази банків, а звідси - зниження процентних ставок по активних операціях, тобто кредитах, особливо довгострокових.
Крім того, прибутковість по деяких державних цінних паперах на вторинному ринку також залежить від облікової ставки, зниження якої буде сприяти подорожчанню таких активів, як ОВДП.
"Насправді я насамперед звернув би увагу на зміну вартості рефінансування для банків, а також на ставки overnight, зменшення рівня яких могло б реально свідчити про можливе зниження вартості грошей у банківському секторі. Сподіваємося, що ці кроки з боку регулятора стануть наступними", - відзначив Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас