Проїзд у київському метро подорожчає в 1,5 рази? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проїзд у київському метро подорожчає в 1,5 рази?

Казна та Політика
1867
Восени ціна проїзду в Київському метрополітені може піднятися в 1,5 рази, пише видання "Сьогодні".
Видання пише, що на сайті Київської міськадміністрації з'явився проект документа, який вносить зміни в розпорядження №90.
Цим розпорядженням були підвищені тарифи на проїзд до 1,70 гривні в метро і 1,50 гривні - в автобусах, тролейбусах і трамваях. У той же час газета відзначає, що в оприлюдненому проекті ні слова про нові ціни. У документі сказано, що він підготовлений, щоб "поліпшити фінансове становище комунальних транспортних підприємств".
Однак голова транспортної комісії Київради Дмитро Олійник стверджує, що влада планує збільшити вартість проїзду в метро вже у вересні.
"У мерії готується два документи, пов'язані з підвищенням тарифів у вересні. Розпорядження, яке поки не повністю опублікували на сайті КМДА, насправді їх і підвищить. Наскільки я знаю, поки мова йде тільки про метро. Зараз вирішується питання, на скільки зростуть тарифи", - заявив Олійник.
За його словами, одночасно готується проект рішення Київради про зміни в рішення від 30 вересня 2008 року, коли були встановлені ціни на проїзні. "Його хочуть винести на найближчу сесію наприкінці серпня".
Разом з тим начальник головкому цінової політики Василь Яструбинський усе спростовує. "Ми поки не плануємо підвищувати тарифи на громадський транспорт. У всякому разі, вони не будуть регламентуватися саме цим розпорядженням", - заявив він.
Але джерело в київському метрополітені повідомило, що зараз вивчають можливість обмежити поїздки за проїзним квитком та ввести тариф залежно від довжини поїздки.
Таку схему оплати мерія планувала ввести ще пару років тому. Передбачалося, що на вході в метро з безконтактної магнітної картки буде зніматися максимальна вартість поїздки, а на виході на неї буде повертатися частина грошей, залежно від реальної дальності поїздки.
Начальник метрополітену Петро Мірошников розповів, що такі плани були, але поки не обговорюються. "Я б з дорогою душею підвищив тарифи та ввів диференційовану плату, але це компетенція влади. Я можу тільки стверджувати, що економічно обґрунтований тариф на метро сьогодні - 2,52 грн. Саме такою повинна бути ціна", - заявив Мірошников.
За його словами, метрополітен одержує реально 1,37 гривні з кожного пасажира, перевозячи 1,4 мільйони пасажирів за день, серед яких 300 тисяч пільговиків.
"За пільговиків нам уряд повинен платити 260 мільйонів гривень на рік, а фактично виплачує 22,5 мільйони гривень. Компенсація за різницю в тарифах взагалі не закладена. У підсумку в нас суцільні збитки", відзначив він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас