Токсичність - не недолік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Токсичність - не недолік

Фондовий ринок
689
Швейцарський банк Credit Suisse повідомив, що пул активів обсягом $5 млрд., що складається з "токсичних" облігацій та іпотечних інструментів, за січень - червень додав 17% річних. На українському ринку прибуток від таких активів можна одержати тільки за рахунок продажу з дисконтом.
Банк Credit Suisse зумів заробити на "токсичних" активах. Примітно, що їх частину - $640 млн. - він виділив менеджерам і співробітникам у вигляді бонусів за підсумками 2008 р., причому деякі трейдери одержали 75% бонусу ризикованими паперами. Credit Suisse списав вартість цих активів до $0,65 на кожен вкладений $1. Серед активів фонду є борги японського торгового центру, гірничодобувної компанії і мережі супермаркетів США. "Використання ризикованих активів у рамках компенсаційних планів - обдумано та відповідально", - вважає директор з інвестицій Credit Suisse Пол Калелло, який відмовився від бонусу за 2008 р.
Теоретично, дохід по цих паперах власники бонусу повинні були одержати не раніше ніж через 5-8 років. Це, звичайно, не 75%, на які за півроку подорожчали акції самого Credit Suisse, але краще від очікувань банкірів і більше, ніж виросли багато фондових індексів. "Той факт, що "токсичні" активи не пішли в нуль, а трохи виросли в ціні, можна вважати приємною несподіванкою для власників цих активів. Впевнений, вони мало на що сподівалися", - вважає голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
У той же час, за словами старшого аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Євгена Гребенюка, проблеми "токсичних" активів менш актуальні для українських банків, оскільки під токсичними активами за кордоном мають на увазі не просто активи, які суттєво знецінилися, але й ті, які не можна продати. "Ринок для вільного продажу таких активів зник, і банку важко від них позбутися, - уточнює він. - Слаборозвинений український фондовий ринок і відсутність торгівлі похідними інструментами якоюсь мірою врятували наші банки (на відміну від західних) від серйозних проблем". На думку експерта, українські банки в основному зіткнуться з необхідністю вирішення питання щодо проблемних кредитів, але цей актив не зовсім підпадає під поняття токсичних активів.
Втім, на думку учасників ринку, можливість заробити на ризикованих паперах на сьогодні існує. "Прибутковість "токсичних" портфелів, безумовно, буде залежати від їхнього наповнення і того, що саме віднесено до таких активів, - підкреслює керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин. - Приміром, ринок нерухомості Японії після краху не зміг відновитися протягом 20 років, тому куплена на піку ціни нерухомість або іпотечні облігації принесуть негативну реальну прибутковість. В Україні ми розглядаємо такий же варіант розвитку ринку нерухомості на найближчі два-три роки, оскільки дно ще не досягнуто".
У той же час, на його думку, споживчі кредити, віднесені до "токсичних", можуть принести дохід власникові, причому з великою часткою ймовірності номінальна прибутковість буде позитивною. "Однак якщо врахувати девальвацію гривні, інфляцію, а також термін погашення, тобто варіанти як позитивної, так і негативної реальної прибутковості", - вважає експерт.
Якщо ж говорити про придбання "токсичних" облігацій, то покупець також може одержати достатній дисконт, щоб говорити про реальну прибутковість.
На думку керуючого активами Astrum Investment Management Юрія Ушкова, у наших реаліях "токсичні" активи складаються із двох груп: проблемних іпотечних кредитів, виданих українськими банками, і корпоративних облігацій українських підприємств і суверенних облігацій України. "У першому випадку банки не позбувалися від проблемних активів в організованому порядку, наприклад через сек’юритизацію, тому що немає законодавчої бази, інструментів і покупців, згодних на невеликі дисконти. Я не думаю, що оцінка проблемних іпотечних кредитів банків зросла із січня 2009 р. Скоріше, дисконти збільшилися", - вважає він. Однак ринок нерухомості в останні місяці стабілізувався, і у випадку його зростання це позитивно відіб'ється на оцінці портфелів проблемних іпотечних кредитів.
У випадку з облігаціями ситуація зовсім інша. "На ринку єврооблігацій з жовтня по лютий міжнародні інвестори активно розпродавали, з березня ж почалося істотне відновлення цін і падіння дохідностей, - пояснює пан Ушков. - Прибутковість портфеля суверенних єврооблігацій з березня по сьогоднішній день буде становити порядку 40%, єврооблігацій стабільних банків - порядку 60%". Тому, відзначає він, виграли ті, хто не продавав єврооблігації в січні 2008 р. - у травні 2009 р., а особливо виграли ті, хто купував їх у січні-березні 2009 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас