Росія знімає вантажі з Литви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія знімає вантажі з Литви

Казна та Політика
1015
Росія почала нову торговельну війну на пострадянському просторі - цього разу з Литвою. Учора російський посол у Вільнюсі Володимир Чхиквадзе був викликаний у МЗС Литви для пояснення дій Федеральної митної служби (ФМС) РФ, що різко підсилила минулого тижня контроль на кордоні з Литвою, де назбиралися 30-кілометрові черги литовських фур.
Учора вранці російський посол у Литві Володимир Чхиквадзе був викликаний у литовський МЗС для дачі пояснень із приводу "дискримінаційних заходів митниці РФ відносно литовських вантажоперевізників". Ситуація на російсько-литовському кордоні почала розпалюватися в середині минулого тижня, коли на всіх КПП стали накопичуватися вантажівки з литовськими номерами. "Російські митники, посилаючись на режим посиленої перевірки вантажів, ставлять литовські фури в окрему чергу і не дозволяють їхати ні вперед, ні назад", - повідомив прес-аташе в литовській асоціації перевізників Linava Гітіс Вінцявічюс. У підсумку вчора вранці на російсько-латвійському КПП "Терехово-Бурачки" стояла 30-кілометрова низка литовських фур.
Причиною проблем на кордоні стало введення ФМС особливого режиму при огляді литовських перевізників, про який служба офіційно повідомила тільки в понеділок. Як говориться в повідомленні прес-служби ФМС, ці дії викликані тим, що "останнім часом у Росії почастішали випадки недоставлянь товарів і транспортних засобів у митниці призначення, що завдає значної шкоди державному бюджету", причому "найбільша кількість порушень митного законодавства такого роду виявлена в діяльності окремих литовських перевізників". ФМС направила листа в Європейську економічну комісію ООН, митну адміністрацію Литви та Асоціацію міжнародних автомобільних перевізників із проханням про вживання заходів щодо недопущення порушень національного законодавства РФ.
У митному департаменті Литви вчора підтвердили одержання листа ФМС, який прийшов минулого тижня. За словами співрозмовників Ъ, у листі російські митники згадують про 16 випадків з початку нинішнього року, коли вантажі литовських перевізників не пройшли митну процедуру, так що бюджет Росії не одержав мито та інші податки за ввезений товар. Литовська сторона вважає дії російських митників неадекватними, оскільки випадки порушень становлять 0,03% митних процедур, виконаних литовськими автоперевізниками з початку цього року. Крім того, як повідомили в митному департаменті Литви, усі 16 випадків порушень пов'язані з компаніями, ліцензії в яких уже відібрані. У зв'язку із цим литовська митниця звернулася до своїх російських колег із проханням не створювати перешкод для литовських перевізників і пообіцяла співробітничати із ФМС у справі припинення порушень.
Російська влада заявляє, що намагається розблокувати ситуацію. Наприклад, 7 серпня це питання обговорювалося співголовами російсько-литовської міжурядової комісії - головою Мінтранспорту РФ Ігорем Левітіним і головою литовського МЗС Вігаудасом Ушацкасом. Пан Левітін запевнив пана Ушацкаса, що питання буде незабаром залагоджене. Однак, як зізнаються в неофіційних бесідах литовські чиновники, ніяких рухів з російського боку поки не помітно.
Учора заступник голови МЗС Литви Евалдас Ігнатавічюс заявив, що в середу в Москві повинна відбутися нарада митних служб Литви та РФ, а в четвер питання знову буде обговорюватися міністрами Левітіним і Ушацкасом. При цьому пан Ігнатавічюс підкреслив, що у випадку відсутності прогресу на переговорах Вільнюс буде скаржитися в структури ООН і ЄС. А вже вчора ввечері голова МЗС Литви направив лист у Єврокомісію із проханням "припинити дискримінацію перевізників на національному ґрунті".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас