ФРС завершує у середу дводенне засідання, ринок не чекає зміни ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС завершує у середу дводенне засідання, ринок не чекає зміни ставок

Фондовий ринок
236
Федеральна резервна система (ФРС) США в середу завершує чергове засідання. Учасники ринку вважають, що американський ЦБ не стане підвищувати процентні ставки, що перебувають у цей час майже біля нульового рівня, і чекають його рішення відносно подальшої долі деяких антикризових програм.
У своїй традиційній заяві ЦБ, швидше за все, укаже на нові ознаки ослаблення рецесії в США, але знову попередить, що проблеми в економіці зберігаються, і в цій ситуації ФРС буде втримувати низькі процентні ставки ще протягом "тривалого періоду часу".
Економісти вважають таким "тривалим" терміном період до кінця нинішнього року з переходом в 2010 рік.
Згідно з котируваннями ф'ючерсів на рівень базової процентної ставки, імовірність її підвищення в січні наступного року з нинішньої позначки 0-0,25% оцінюється ринком в 55% у порівнянні з 52% місяцем раніше, свідчать дані Bloomberg.
ФРС також розглядає можливість продовження дії програми підтримки кредитування Term asset-backed securities loan facility (TALF), термін якої минає в грудні, і програми викупу держоблігацій США обсягом $300 млрд, яка закінчується у вересні.
З початку реалізації цієї програми ФРС викупила держпапери на суму понад $250,057 млрд, що було покликано збити рівень процентних ставок на ринку, і ставки на ринку МБК свідчать, що американський ЦБ досяг успіху у цьому.
На думку низки аналітиків, для ФРС може не бути більш вдалого часу, ніж даний момент, щоб припинити викуп облігацій на ринку. Завершення цієї програми навряд чи приведе до зростання дохідностей і, відповідно, падіння цін US Treasuries, вважають експерти.
Ринок паперів, захищених від інфляції (Treasury Inflation-Protected Securities, TIPS), свідчить, що трейдери прогнозують інфляцію на середньому рівні 1,96% у наступні 10 років, що на 0,74 процентного пункту нижче від середнього показника попереднього десятиліття. Така інфляція, на думку експертів, є занадто низькою, щоб зменшити обсяг фіксованих виплат за борговими зобов'язаннями.
"На даній стадії продовження програми викупу облігацій американським Центробанком може привести до зворотних результатів, - відзначає Міхір Ворах з Real Return Fund, одного з підрозділів Pacific Investment Management. - Ринок не хоче продовження програми, оскільки це може повернути побоювання зростання інфляції".
Переривання цієї програми буде сигналом того, що ФРС має намір контролювати інфляцію ще до її прискорення, відзначають аналітики Credit Suisse. Низька інфляція, за їхніми словами, підвищить інтерес інвесторів до купонних виплат по US Treasuries, що буде стримувати зростання дохідностей держпаперів протягом ще більш тривалого часу.
ФРС раніше не повідомляла про свої плани відносно програми.
Банк Англії минулого тижня розширив програму викупу облігацій на 50 млрд фунтів ($84 млрд) - до 175 млрд фунтів.
Європейський центральний банк утримує ключову ставку на рівні 1% річних із травня цього року, Банк Англії - на рівні 0,5% річних з березня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас