"Ъ": Дмитро Медведєв принюхалися до газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дмитро Медведєв принюхалися до газу

Енергетика
1993
Президент Росії Дмитро Медведєв дорікнув свого українського колегу Віктора Ющенка, який наполягає на поділі НАК "Нафтогаз України" по видах бізнесу, в ігноруванні інтересів Москви в газових питаннях. Після підписання в березні Україною і ЄС Брюссельської декларації Київ дав гарантії Світовому банку, ЄБРР і МВФ щодо реформування НАК, підвищення ставки на транзит російського газу і зниження обсягу його закупівель у наступному році. Найбільші побоювання в Росії викликає те, що Україна має намір скоротити закупівлю газу.
Президент Росії Дмитро Медведєв учора виступив із жорсткою заявою на адресу української влади, торкнувшись, зокрема, і газових питань. "Вище політичне керівництво України в обхід Росії домовляється з керівництвом ЄС із питань поставок нашого російського газу і підписує документ, що абсолютно не стикується із січневими російсько-українськими домовленостями", - сказав він.
Справа в тому, що президент Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко разом із головою Єврокомісії Жозе Мануелом Баррозу підписали 23 березня 2009 року Брюссельську декларацію. Вона, зокрема, передбачає розділ "Нафтогазу" по видах бізнесу. За словами джерел на газовому ринку, "Укртрансгаз" буде контролювати транзит газу і його накачування в підземні сховища, "Нафтогазмережі" забезпечать доставку палива на внутрішньому ринку, а "Укргазвидобування" займеться видобутком і геологорозвідкою.
Однак такий поділ може привести до порушення досягнутих 19 січня домовленостей з Росією. Як пояснив директор Інституту глобальних стратегій (Україна) Вадим Карасьов, якщо відбудеться поділ НАК по видах бізнесу, "Газпром" буде змушений продавати весь свій газ на східному кордоні України, а "Нафтогаз" зможе пустити в трубу всіх охочих постачальників, що порушить монополію російського концерну на транзит по території України. Крім того, на думку експерта, це приведе до поновлення Україною експорту газу, що за домовленістю з Росією заборонено з 2006 року.
У рамках Брюссельської декларації в липні почалася підготовка техніко-економічного обґрунтування модернізації газотранспортної системи України. Місія Єврокомісії почала аналіз стану ПСГ і наявності в них природного газу. Кілька тижнів тому "Нафтогаз" підписав з ЄБРР, Світовим банком і Європейським інвестбанком угоди про одержання кредитів на $1,7 млрд, у яких передбачено виконання норм Брюссельської декларації. Незадовго до цього ЄБРР почав процедуру due diligence "Нафтогазу" на предмет підвищення рентабельності компанії.
Європейці запропонували НАК підвищити ставку транзиту російського газу і знизити обсяг його закупівель у Росії в 2010 році. І вчора кілька інформагентств повідомили, що Україна пішла назустріч цим вимогам. Зокрема, НАК "Нафтогаз України" пообіцяв МВФ, що обсяг закупівель в 2010 році буде знижений із планових 52 млрд кубометрів до 35 млрд кубометрів, при цьому закупівельна ціна газу підвищиться не більше ніж на 17% (до $275 за тисячу кубометрів), тоді як ставка на транзит по території України виросте на 35% (до $2,65 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км).
Але "Газпром" своєї згоди на такі зміни не давав. Наприкінці минулого тижня в Москві пройшли переговори експертів НАК і "Газпрому", на яких українська сторона виклала свою позицію. Однак голова "Газпрому" Олексій Міллер усе ще перебуває у відпустці, тому українській стороні було вказано на його заяву під час зборів акціонерів "Газпрому" наприкінці червня: "Контракти підписані і ніякому перегляду не підлягають. Контракти діють до 2019 року".
Джерело в монополії вчора підтвердило, що під час останніх переговорів ніяких домовленостей досягнуто не було. Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" відзначає, що коли переговори на експертному рівні заходять у глухий кут, газові проблеми, як правило, виносять на політичний рівень. На думку експерта, заява Дмитра Медведєва була, по суті, попередженням українській владі акуратніше проводити свою зовнішню енергополітику та погоджувати зміни в газовій сфері спочатку з Білим домом і Кремлем.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас