Україна і Росія можуть розпочати нову "газову війну" на початку наступного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія можуть розпочати нову "газову війну" на початку наступного року

Енергетика
560
Москва не згодна з наміром України різко скоротити закупівлі російського "блакитного палива" у наступному році. Не виключено, що в січні наступного року "Газпром" і "Нафтогаз" можуть вступити в традиційний конфлікт, пишуть Ведомости.
План "Нафтогазу" щодо закупівлі імпортного газу, підготовлений для місії Міжнародного валютного фонду, передбачає придбання 35 млрд. куб. м, а прогноз середньої ціни становить $275 за тисячу кубометрів.
Таким чином, сумарні видатки складуть $9,6 млрд. при тому, що ціна на 10% вища від прогнозу на поточний рік, а обсяг - майже на третину менший від того, що записаний в 10-річному контракті компаній.
Як відзначає видання, не виключено, що в 2010 році "Нафтогаз" може зіткнутися з переплатою за невибране паливо, тому що головний принцип у договорі компаній говорить "бери або плати". Так, оплатити необхідно мінімум 80% річного обсягу газу, і це без урахування помісячних штрафів за невибрання: 300% вартості в літній сезон (квітень - вересень), 150% - у зимовий (жовтень - березень). Цей 80%-вий ліміт загрожує "Нафтогазу" переплатою приблизно $1,8 млрд. в 2010 р.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас