Ющенко: Уряд має вжити вичерпних заходів щодо погашення заборгованості із зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Уряд має вжити вичерпних заходів щодо погашення заборгованості із зарплати

Казна та Політика
227
Кабінет міністрів України має вжити вичерпних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати та сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.
Про це йдеться в листі Президента України Віктора Ющенка на адресу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба глави держави.
"Перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов повідомив, що питання погашення заборгованості із заробітної плати перебуває на постійному контролі уряду та систематично розглядається на засіданнях Кабінету міністрів України і селекторних нарадах з керівниками центральних та місцевих органів виконавчої влади. За оперативною інформацією центральних та місцевих органів виконавчої влади, заборгованість із заробітної плати протягом червня 2009 р. зменшилася на 7,1 % і на 3 липня становила 1 млрд 401 млн грн", - зазначає Ющенко.
Проте, наголошує Президент, за даними Держкомстату, станом на 1 липня 2009 р. заборгованість збільшилася на 8,7 % порівняно з червнем поточного року і становила 1 млрд 639,2 млн грн, на підприємствах державної та комунальної форм власності - 308,2 млн грн, або 26,7 % від загальної суми заборгованості економічно активних підприємств.
З початку року борг зріс в 1,4 рази, у тому числі на економічно активних підприємствах на 51,7 % і становив 1 млрд 154,3 млн грн, або більш як 70 % від загальної його суми.
Водночас за інформацією Генеральної прокуратури України, результати перевірок засвідчили факти умисної невиплати керівниками підприємств заробітної плати, недодержання визначеного законодавством її мінімального розміру, прихованих трудових відносин.
"Центральні та місцеві органи виконавчої влади належним чином не контролюють своєчасність та повноту виплати заробітної плати, органи статистики недостатньо перевіряють достовірність поданої суб'єктами господарювання звітності. Не повною мірою здійснюють контроль за додержанням законодавства про оплату праці органи державної податкової служби", - наголошує Ющенко.
Перевірками також установлено численні факти несплати суб'єктами господарювання страхових внесків, неналежного виконання посадовими особами Пенсійного фонду України своїх повноважень зі здійснення контролю за повнотою та своєчасністю надходження платежів, привласнення коштів ПФ, призначення пенсій на підставі підроблених документів тощо.
Також Президент констатував, що недоїмка платників страхових внесків до Пенсійного фонду на 1 липня 2009 р. становила 2,9 млрд грн, що на 34,2 % більше, ніж на початок 2009 р.
Про застосування відповідних заходів Президент просить прем'єр-міністра поінформувати його особисто.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас