"Нафтогаз" шукає схеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" шукає схеми

Енергетика
1160
Після заяви Мінфіну про плановану реструктуризацію зовнішніх боргів "Нафтогазу" ринок похитнуло зниження Moody's рейтингу компанії. Чи встигне "Нафтогаз" підготувати план реструктуризації боргів до погашення єврооблігацій - не відомо.
За даними "ЭИ", розглядається варіант конвертації євробондів у гривневі облігації зі строком погашення три-п'ять років і ставкою купона 11-13% річних.
Рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило корпоративний рейтинг в іноземній валюті, а також рейтинги дефолту і боргу Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" з "Caa1" до "Caa2", а також поставило їх на перегляд для можливого подальшого зниження.
Причиною тому став сумнів фахівців агентства в можливості підтримки урядом "Нафтогазу України". "Рейтингова дія відбиває побоювання агентства, що недавні заяви представників уряду, що "Нафтогазу" слід швидко вступити в переговори про перегляд боргу з іноземними кредиторами перед погашенням, що припадає на 30 вересня, єврооблігацій на $500 млн., підтверджують необхідність класифікувати можливу позачергову підтримку уряду із запобігання дефолту нижче середньої категорії", - відзначається в повідомленні Moody's.
Це підвищило стурбованість інвесторів відносно погашення єврооблігацій, що наближається. У підсумку котирування євробондів "Нафтогазу" знову пішли вниз. Якщо в першій половині тижня ціна підскочила на тлі позитивних новин, показавши падіння прибутковості з 119,1% до 105,5%, то наприкінці тижня після заяви Мінфіну про необхідність прискорення процесу реструктуризації боргів "Нафтогазу" вартість паперу впала, а прибутковість досягла 155%.
Не вселили інвесторам довіри навіть новини про дострокове погашення суверенних єврооблігацій на $500 млн., надання Україні третього траншу МВФ і підвищення прогнозу українського суверенного рейтингу агентством Standard & Poors.
Причини для занепокоєння дійсно є. Неконсолідований збиток "Нафтогазу" за перше півріччя склав 1,9 млрд. грн. при тому, що обсяг довгострокових зобов'язань за шість місяців 2009 р. збільшився на 4,1 %, до 20,4 млрд. грн., а поточних - на 55,5%, до 55,8 млрд. грн. "Якщо найбільша українська компанія не може виконувати свої зобов'язання, на що сподіватися іншим? Це буде еквівалентно дефолту і дасть дуже поганий сигнал інвестиційному співтовариству", - сказав аналітик Royal Bank of Scotland Тім Еш виданню Financial Times.
Постановою №762 від 22 липня Кабмін доручив Мінфіну протягом року вжити заходів щодо реструктуризації заборгованості НАК за зовнішніми позиками, а також зі зменшення вартості обслуговування наданих компанії кредитів шляхом рефінансування. "Невизначеність у строках одержання НАК "Нафтогаз України" фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових організацій змушує компанію прискорити реструктуризацію її боргу по єврооблігаціях на $500 млн., термін погашення яких припадає на кінець вересня", - говорить виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський.
Однак який варіант реструктуризації буде обраний, не відомо. За даними "ЭИ", одним з варіантів реструктуризації може стати конвертація єврооблігацій "Нафтогазу України" у гривневі папери зі строком погашення три-п'ять років і ставкою купона 11-13% річних.
У такий спосіб уряд сподівається, що інвестори погодяться на обмін, оскільки, купивши папери зараз, вони одержать додатково 15% прибутковості до номінальної вартості і перспективу заробітку на курсі гривні, який через три роки буде вищим від нинішнього. До слова, таку схему реструктуризації застосовував російський Мінфін в 1999 р. стосовно зовнішнього боргу СРСР.
У Міністерстві фінансів поки не розкривають інформацію про те, який план реструктуризації буде обраний. "Вести переговори і говорити про умови може "Нафтогаз". Ми якоюсь мірою будемо залучатися і контролювати, направляти, коректувати або відкидати обрану схему. Але схема конвертації в гривневі папери нами не обговорюється", - сказав Андрій Кравець, заступник міністра фінансів.
Аналітики також сумніваються в можливості конвертації зобов'язань у гривневі інструменти. "Усе залежить від того, які умови будуть запропоновані. Представники Міжнародного валютного фонду підкреслюють, що реструктуризація повинна бути добровільною. Мовляв, якщо власники не погодяться, значить, погашення відбудеться в рамках виконання зобов'язань. Деякі інвестори, хто купував єврооблігації, взагалі не "входять" у місцеві валюти. Тому складно сказати, наскільки прийнятні для них будуть такі умови. Інвестори очікують девальвацію гривні, якщо подивитися на котирування гривневих форвардів. Тому, якщо дивитися на валютний дохід по бондах, то він може бути погіршений через девальвацію", - вважає Олександр Печеріцин, начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)".
Експерти відзначають, що інвесторам, швидше за все, була б цікава реструктуризація під державні гарантії. До слова, таку можливість озвучив заступник міністра палива та енергетики Бурзу Алієв.
"Заяви про реструктуризацію зовнішнього боргу "Нафтогазу" викликали різке зниження котирувань облігацій компанії, тому що ринок закладався на безпроблемне погашення за рахунок коштів МВФ. Заява Moody's не викликала різких рухів на ринку, тому що вже було зрозуміло, що Мінфін спробує реструктуризувати зобов'язання "Нафтогазу". Я вважаю, що гривневі папери не знайдуть підтримки серед власників паперів. Вартість страхування валютного ризику занадто висока. На теперішній момент річні безпоставкові форвардні контракти на гривню торгуються на рівні 10,50-11,00 грн./$1. Для того щоб обмін паперів став цікавий, їм потрібно знизитися до 7,50-8,00", - відзначив аналітик, що побажав не називати себе.
Олександр Дубінський, Реґіна Дацюк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас