"Нафтогаз України" продовжує переговори з "Газпромом" про можливість зниження закупівлі газу в 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" продовжує переговори з "Газпромом" про можливість зниження закупівлі газу в 2010 р.

Енергетика
438
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" вчасно ініціювала перед ВАТ "Газпром" питання про перегляд обсягів поставок газу в 2010 році, які підписаним у січні 2009 року контрактом визначені в розмірі 52 млрд куб. м, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в українському уряді.
"Переговори йдуть, зокрема, наприкінці минулого тижня черговий їхній раунд за участю керівництва "Нафтогазу" пройшов у Москві", - сказав він.
Джерело нагадало, що підписані в січні цього року на період до 2019 року газові контракти надають кожній зі сторін право ініціювати перегляд окремих їхніх положень, зокрема, цін і обсягів поставок або транзиту. При цьому обґрунтована вимога повинна бути подана в письмовій формі, після чого сторони зобов'язуються в 20-денний термін почати переговори, на які приділяється ще до трьох місяців.
У випадку зміни обсягів поставок газу, така пропозиція повинна бути подана до 1 липня року, що передує року поставок, підкреслив співрозмовник агентства, ще раз відзначивши, що "Нафтогаз України" вчасно ініціювало це питання.
При цьому, за умовами контракту на постачання, що містить умову "бери або плати", "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених у контракт цифр означає закупівлю, мінімум, 41,6 млрд куб. м.
Коментуючи озвучені в пресі прогнози української сторони про середню ціну природного газу на 2010 рік у розмірі $275 за 1000 куб. м і ставку транзиту $2,65 за 1000 куб. м на 100 км, джерело пояснило, що їх значення не варто перебільшувати. "У контракті записані формули визначення ціни газу і ставки транзиту, що залежать від цін на нафтопродукти. Тому зазначені цифри отримані виходячи із прогнозу, що дуже істотних коливань ціни нафти не буде", - сказав співрозмовник агентства.
Українська сторона офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд куб. м до 33 млрд куб. м. За даними агентства, українська сторона хотіла б на наступний рік також законтрактувати лише 33-35 млрд куб. м у зв'язку із прогнозованим низьким попитом на газ через кризу.
З початку року "Нафтогаз України" практично щомісяця порушує угоду на постачання в частині щомісячних закупівель природного газу, вибираючи його в менших, ніж передбачено, обсягах. Контракт передбачає постачання в першому кварталі 5 млрд кубометрів, другому - 10, третьому - 12 і четвертому - 12,5 млрд кубометрів, тоді як НАК імпортував у першому кварталі 2,8 млрд куб. м, квітні - 2,3 млрд куб. м, травні - 2,38 млрд куб. м, у червні - близько 1 млрд куб. м.
Усього імпорт за перше півріччя складе близько 8,5 млрд куб. м, що надає право "Газпрому" пред'явити "Нафтогазу України" штрафні санкції на суму, яку президент України Віктор Ющенко оцінює в 40 млрд грн ($5,25 млрд).
"Газпром" і російський уряд усно заявляють про відмову від пред'явлення штрафних санкцій, а "Нафтогаз України", у свою чергу, має намір за підсумками року все-таки виконати умову "бери або плати" і збільшити імпорт до 33 млрд куб. м, що означає закупівлі в другім півріччі 23,5-24,5 млрд куб. м, або близько 4 млрд куб. м щомісяця.
Поки ж у липні "Нафтогаз України" придбав близько 3 млрд куб. м російського газу. На думку експертів, перенесення закупівель природного газу на друге півріччя викликано бажанням "Нафтогазу України" дочекатися зниження ціни імпорту. Якщо в першому кварталі вона становила $360 за 1000 куб. м, другому - $271 за 1000 куб. м, то в третьому зменшилася до $198 за 1000 куб. м, а в четвертому очікується подальше її зниження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас