МВФ: Підстави для другої хвилі кризи в Україні відсутні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Підстави для другої хвилі кризи в Україні відсутні

Казна та Політика
2266
Міжнародний валютний фонд (МВФ) не прогнозує погіршення економічної ситуації в Україні в 2009 році, повідомив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.
"У світовій економіці дно кризи вже досягнуте… Що стосується України, ми не прогнозуємо погіршення ситуації. Я сам в Україні недавно, можливо, ще не повністю ознайомився з усіма тенденціями і тому не розумію розмов про нову хвилю кризи. Звичайно, ми не очікуємо економічного буму та швидкого відновлення. Але я не бачу ніяких причин говорити про другу хвилю кризи", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант Україна".
При цьому Альєр відзначив, що в 2010 році Фонд прогнозує зростання економіки України на рівні 3%, що, у сукупності з новими джерелами надходжень, поліпшить бюджетну ситуацію.
"Після підвищення цін на газ зменшиться підтримка "Нафтогазу України". А підвищення акцизів, про яке ми вже говорили, дасть великі результати не в поточному, а в наступному році. Крім того, очікується збільшення збору податків… У міру стабілізації ситуації в банківській системі фінансування економіки відновиться - і компанії зможуть не тільки виконувати поточні податкові зобов'язання, але й виплачувати податкові борги за минулі періоди", - відзначив постійний представник МВФ в Україні.
При цьому він підкреслив, що проект держбюджету-2010 повинен ґрунтуватися на реалістичних економічних прогнозах. "Ми вважаємо, що планований урядом на 2010 рік дефіцит у розмірі 4% ВВП - виправданий. Враховуючи приватизацію, Кабінет міністрів зможе підтримати рівень соціальних виплат… Дуже важливо захистити соціальні статті бюджету, крім того, треба зарезервувати ресурси для інвестування в інфраструктуру", - додав він.
За його словами, у МВФ вважають, що зараз не час змінювати Бюджетний кодекс: держбюджет-2010 повинен розроблятися на тих же принципах, що й попередні бюджети.
"Фіскальна децентралізація, яка може виникнути в результаті зміни бюджетного кодексу, - це інструмент, який необхідно використовувати дуже продумано, щоб не порушити макроекономічну стабільність… Уряд перебуває в дуже складній ситуації, і не можна допустити, щоб дохідна частина була передана на місця, а в центральної влади залишилися самі зобов'язання", - пояснив він.
Альєр також нагадав, що очікується зростання цін на газ на 20% у вересні-2009 для населення, а в жовтні - для теплогенеруючих компаній.
"Зараз існує величезна різниця між імпортними цінами закупівель і цінами продажу газу усередині країни, що породжує неефективну витрату газу. Нинішня система субсидування допомагає не найбіднішим верствам населення, а великим споживачам газу. Якщо ви використовуєте газ для обігріву невеликої квартири і приготування їжі, то витрата газу буде невелика - і багато на субсидіях ви не заощадите. Інша справа, якщо вам необхідно опалювати великий будинок з басейном", - пояснив він доцільність такого кроку.
"Ми вважаємо, що в міру нормалізації ситуації з "Нафтогазом України", після того, як він почне одержувати оплату за підвищеними тарифами і виконувати свої зобов'язання перед Єврокомісією, Світовим банком і ЄБРР, НАК зможе виплачувати кредити Ощадбанку", - додав Альєр.
За оцінкою представника Фонду, бюджет України в 2009 році може одержати від приватизації близько 2,5 млрд грн, але уряд готує продаж Одеського припортового заводу і низки обленерго, що може збільшити відповідні надходження.
"Важливо, щоб процес був прозорим, а компанії продавалися за гарними цінами, нема рації продавати їх за низькими цінами. Необхідний аукціон із залученням більшої кількості покупців. І якщо за них буде запропонована гарна ціна, ми повністю підтримаємо таку приватизацію. Якщо не буде гарних цінових заявок, уряд не повинен продавати ці активи - ні міжнародним, ні українським інвесторам", - сказав він.
Щодо боргового фінансування держбюджету, Альєр підкреслив, що в останні місяці був досягнутий певний прогрес - уряд почав виплачувати за державними облігаціями процентну ставку, яка в більшій мірі відповідає ринковій.
"Для розвитку ринку внутрішніх запозичень необхідно, щоб ці папери продавалися не Нацбанку, а приватним інвесторам. Що стосується облігацій, проданих НБУ, то центробанк використовував адекватні інструменти керування ліквідністю. Тому ми не очікуємо припливу зайвих грошей в економіку. НБУ поки досить ефективно стримує інфляцію", - сказав він.
При цьому, на його думку, фактори, які дозволили стабілізувати курс гривні починаючи із квітня, продовжують працювати: МВФ очікує, що в найближчому майбутньому ця тенденція не зміниться.
Говорячи про податкову політику, Альєр відзначив доцільність забезпечення рівномірного розподілу податкового тягаря.
"Щодо податкової політики в цілому важливо, щоб вона стала більш дружелюбна для інвесторів. У вересні знову приїде технічна місія, яка буде працювати в цьому напрямку", - сказав він.
Постійний представник МВФ в Україні також відзначив досягнуті українською владою успіхи в питанні підтримки банківського сектору: Нацбанк провів діагностичні дослідження банків і визначив для груп найбільших і великих фінустанов додаткову капіталізацію, необхідну для доведення їх статутного капіталу до необхідного рівня. При цьому, за його даними, власники банків пообіцяли підвищити капіталізацію банків - і 75% цих установ уже виконали це зобов'язання.
"У п'яти банках власники не змогли провести достатню рекапіталізацію (за рахунок власних коштів): три з них рекапіталізовані урядом, а у двох йдуть переговори про продовження кредитних ліній. У Кабміні заявили, що після успішних переговорів із зовнішніми кредиторами ці банки теж будуть рекапіталізовані", - відзначив Альєр.
При цьому, за його словами, незабаром буде оголошена детальна стратегія роботи із середніми та невеликими банками.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас