Чому в Китай повертаються "гарячі гроші"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Китай повертаються "гарячі гроші"?

Фондовий ринок
1995
Останнім часом на фондовій біржі і ринку нерухомості спостерігається підйом кількості угод і цін. Різке зростання кон'юнктури на фондовій біржі супроводжує підйом у сфері нерухомості. Із травня місяця в Пекіні, Шанхаї, Шеньчжені, Гуанчжоу та інших великих містах Китаю підвищувалася і кількість угод, і ціна нерухомості.
На думку експертів, після короткочасного відступу та коливання в 2008 році, закордонні "гарячі гроші" нібито знову активізуються в Китаї
Який масштаб мають закордонні "гарячі гроші" на цей момент? Звідки вони приходять і куди направляються далі? Яка їх ціль? Як Китаю налагодити дану проблему з "гарячими грішми" з-за кордону? Кореспондент агентства "Синьхуа" із цими питаннями провів опитування та репортажі.
Останнім часом Сянганське управління фінансів вжило низку заходів: щоб уникнути різкої ревальвації сянганського долара управління збільшило обсяг випуску сянганських доларів. Цей захід привернув увагу багатьох. "Збільшення обсягу випуску націлене на стабілізацію курсу. За "спиною" даного заходу стоять проблеми припливу "гарячих грошей" у Сянган і раптового напливу доларів США", - сказав старший економіст Банку комунікацій Лянь Пін.
Судження Лянь Піна саме відповідає підсумкам дослідницької доповіді Сіті-Банку, яка була оприлюднена недавно. Згідно з думкою доповіді, в останні два місяці в середньому щотижня рівень припливу коштів у Сянган уже досягає рівня під час піка "бичачого ринку" в 2007 році.
Приплив "гарячих грошей" у Сянган обачно називається деякими експертами прелюдією припливу транснаціональних капіталів у Континентальну частину Китаю. "Важлива причина припливу "гарячих грошей" у Сянган полягає в тому, що відновлення економіки Китаю йде набагато краще, ніж передбачалося раніше. У зв'язку з цим не можна виключати можливість того, що деякі інвестори після Сянгана приступлять до закупівлі активів Внутрішньої частини Китаю".
Днями оприлюднена Міжнародним центром фінансових досліджень Китайської академії соціальних наук доповідь відмітила, що в другому кварталі 2009 року чисте зростання золотовалютних резервів Китаю склало $177,8 млрд.
Крім активного сальдо зовнішньої торгівлі, безпосереднє інвестування іноземних інвесторів і коливання курсу валюти, а також інші фактори, ми не можемо пояснити такий різкий підйом обсягу золотовалютних резервів. Згідно з думкою доповіді, збільшення обсягу даних коштів саме пояснюється короткостроковим припливом міжнародних інвестицій.
"У цей час обсяг припливу закордонних коштів помітно більший від обсягу витоку. Це практично втілює тенденцію чистого приходу капіталів", - відзначив на щорічному засіданні з аналізу китайського фінансового ринку заступник директора Департаменту капітальних проектів Державного управління валютного контролю Сунь Луцзюнь.
На думку начальника Китайського центру з економічної оцінки Інституту фінансових досліджень Китайської академії соціальних наук Лю Юйхуея, поки важко визначити масштаб, зате можна сказати, що останнім часом приплив "гарячих грошей" у Китай збільшується. Протягом періоду з листопада попереднього року по березень поточного року нероз'яснена частина збільшеного обсягу в золотовалютних резервах протягом п'яти місяців скорочувалася, що означало вивід коштів з Китаю. Зате з березня намітилося різке зростання. Щомісячне зростання нараховує $30 млрд. Виходить, відбувся поворот у переміщенні коштів.
Заступник директора Економічного інституту Університету Фудань Сунь Лицзянь вважає, що обсяг "підозрілих гарячих грошей" з-за кордону, швидше за все, досягне $122 млрд. Цього разу канали припливу "гарячих грошей" - диверсифіковані та приховані.
Що стосується приватних каналів, вони втілюються в поверненні народних інвестицій, що втекли у другій половині попереднього року, які по суті є "фальшивими іноземними інвестиціями". Що стосується каналів підприємств, прихід коштів, які тимчасово не діяли, у процесі закупівлі, експорту та імпорту, теж вважається специфічним.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас