"Ъ": "Нафтогаз" склав план-максимум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" склав план-максимум

Енергетика
488
Учора стало відомо, що Україна взяла на себе низку зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом, які вимагають перегляду газових домовленостей з Росією. Зокрема, ціна газу в наступному році не повинна підвищитися більш ніж на 17%, а ставка на транзит по території України повинна зрости на 35%.
При цьому в НАК "Нафтогаз України" розраховують закупити в наступному році не 41 млрд кубометрів газу, як передбачено контрактом, а всього 35 млрд. В "Газпромі" ці плани називають "надто оптимістичними". Однак експерти допускають, що російська сторона все-таки може піти на деякі поступки.
Про те, що НАК "Нафтогаз України" надала місії Міжнародного валютного фонду в Україні прогнозні показники консолідованих доходів і видатків на 2010 рік, повідомило агентство УНІАН з посиланням на джерело в уряді. За словами співрозмовника агентства, у прогнозі міститься передбачувана середня ціна на імпортний газ в 2010 році - $275 за тисячу кубометрів, що на 17% вище, ніж цього року. Ставка транзиту по території України повинна вирости до $2,65 за тисячу кубометрів на 100 км, або на 35%. Обсяг імпорту повинен скласти 35 млрд кубометрів. Нагадаємо, відповідно до підписаних 19 січня цього року міжурядових угод Україна повинна імпортувати не менше 41 млрд кубометрів газу.
В "Нафтогазі" цю інформацію не коментують. Однак, за словами джерела, близького до Мінпаливенерго, вона відповідає дійсності. "Це той максимум, якого ми хочемо добитися від 'Газпрому' під час переговорів про умови постачання палива в наступному році", - пояснив співрозмовник. Радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима також підтвердив коректність даних, однак заявив, що зазначені величини можуть бути змінені. "Це бачення ситуації станом на липень. Переговори почнуться не раніше жовтня, і на той час позиція може змінитися, особливо якщо ціни на нафту знизяться", - сказав він. Нагадаємо, ціна експортованого з Росії газу залежить від котирувань цін на нафту на світових біржах.
В "Газпромі" позицію української сторони офіційно не коментують. Однак, за словами високопоставленого джерела в компанії, позиція України "надто оптимістична". "Ставка за транзит $2,65 за тисячу кубометрів на 100 км - це дуже багато. В ідеалі ми сподіваємося на симетричне підвищення ставок на транзит і цін на газ", - розповів співрозмовник. Він також пояснив, що в "Газпромі" не готові обговорювати зниження обсягу закупівель у наступному році, хоча Україна вже порушувала це питання перед компанією. "Ми одержали відповідні повідомлення, і не можу сказати, що вони нас надихнули", - заявило джерело.
Директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін вважає ціну $275 за тисячу кубометрів для України цілком реальною. Він нагадує, що "Газпромекспорт" у своєму фінансовому плані вказав середню експортну ціну в 2010 році на рівні $278 за тисячу кубометрів. Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Петро Гришин, навпаки, вважає ціну $275 заниженою. "Ми прогнозуємо, що середня ціна нафти марки Brent у наступному році складе $70 за барель. Якщо відштовхуватися від цього прогнозу, то реальна ціна газу для України - $305-310 за тисячу кубометрів", - говорить Гришин.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн впевнений, що, незважаючи на можливі розбіжності, Україна цілком зможе добитися від Росії ціни на газ на рівні $275 за тисячу кубометрів і підвищити ставку транзиту. Він нагадав, що під час січневих переговорів була досягнута домовленість про перехід на світові ціни на газ і його транзит з 2010 року. "$2,65 за тисячу кубометрів на 100 км - це цілком нормальна ціна для країн Східної Європи. Не ідеться про екстремальне зростання, до $9,32, як планувала влада України в 2008 році", - підкреслює він. На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Тулуба, найскладнішим питанням при переговорах стане зниження обсягу закупівлі газу в Росії. "Це ключове питання для 'Газпрому', оскільки саме від обсягу експорту газу залежить реалізація всіх ключових інвестиційних проектів компанії. Якщо обсяг експорту різко впаде, в 'Газпрому' можуть початися проблеми з реалізацією проектів Nord Stream і South Stream. Тому навряд чи компанія піде на поступки конкретно в цьому питанні", - вважає пан Тулуб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас