GM розглядає пропозицію щодо купівлі акцій Opel "без національних упереджень" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

GM розглядає пропозицію щодо купівлі акцій Opel "без національних упереджень"

Фондовий ринок
204
Концерн General Motors (GM) розглядає пропозиції щодо купівлі мажоритарної частки німецького концерну Opel "без національних упереджень", "винятково з ділової точки зору", повідомив GM з посиланням на свого президента та керуючого директора в РФ і СНД Кріса Габбі.
"Деякі публікації в російських ЗМІ припускають, що GM не бажає здійснити продаж Opel альянсу "Magna/Ощадбанк" через присутність в угоді інвестора з Росії. Хочу заявити, що це не так", - сказав він.
За словами Габбі, у питанні вибору покупця Opel GM ураховує свою роль у російському автопромі. Зокрема, він вказав на те, що за обсягом продажів General Motors є в РФ провідною іноземною автокомпанією і великим виробником, а з Ощадбанком співробітничає в сфері роздрібного кредитування. "Незалежно від результатів угоди, російський ринок буде залишатися для GM одним із ключових у глобальному масштабі", - відзначив топ-менеджер.
Передбачати результати угоди поки передчасно, сказав Габбі.
У понеділок голова другого претендента на Opel, бельгійської інвестиційної компанії RHJ International Леонард Фішер заявив в інтерв'ю Financial Times, що та поліпшить свою пропозицію, знизивши обсяг запитуваних держгарантій до 3,6 млрд євро євро з 3,8 млрд євро.
Зменшення обсягу держгарантій покликано зробити заявку RHJ більш привабливою для німецького уряду, який зараз підтримує пропозицію Magna International, що виступає в альянсі зі Сбербанком. Канадсько-російський альянс просить держгарантії на 4,5 млрд євро.
У той же час, за даними джерел Wall Street Journal, у прагненні здобути перемогу над Magna бельгійська компанія може підвищити також і ціну, пропоновану за пакет акцій Opel з (зараз вона готова заплатити 275 млн євро).
Минулого тижня за підсумками переговорів GM і Magna був досягнутий прогрес, однак остаточно розбіжності між сторонами, що стосуються захисту інтелектуальної власності GM і долі російського бізнесу американської корпорації, поки не подолані.
Берлін хотів би завершити процес продажу Opel до загальних виборів, які пройдуть у Німеччині 27 вересня, і тисне на GM на користь Magna, яка обіцяє зберегти робочі місця на підприємствах Opel.
Віце-президент GM Джон Сміт у своєму блозі на сайті компанії минулого тижня писав, що пропозиція RHJ має більш просту структуру і до неї GM має "дуже мало серйозних питань".
Про купівлю акцій Opel консорціум Сбербанка і Magna домовилися наприкінці травня. Партнерам повинно дістатися, відповідно, 35% і 20%. За словами голови Сбербанка Германа Грефа, угода повинна допомогти російському автопрому впровадити найсучасніші технології, а Opel - зберегти робочі місця. "Після того як ця конфігурація буде завершена, я думаю, ми будемо готові російському стратегічному інвесторові цей пакет на тих або інших умовах передати", - заявляв він раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас