"Ъ": Мінекономіки зайнялось майновими питаннями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінекономіки зайнялось майновими питаннями

Кримінал
696
Уряд має намір посилити контроль над майном, завезеним в Україну у вигляді іноземних інвестицій. У Мінекономіки виявили, що обладнання та рухоме майно, імпортовані під видом інвестицій у капітал без сплати мит, з порушенням закону продаються протягом перших трьох років. Тому міністерство розробило документ, що ліквідує схему ухиляння від сплати податків. Втім, чиновники пізно спохватилися - приплив таких інвестицій уже майже припинився, говорять експерти.
Міністерство економіки в п'ятницю оприлюднило проект постанови "Про внесення змін у положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій", у якому міститься порядок скасування держреєстрації інвестицій, внесених у капітал у вигляді майна. Ст. 18 закону "Про режим іноземного інвестування" звільняє від сплати мит майно, ввезене в Україну як внесок іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями (крім товарів для продажу або власного споживання). Імпорт майна здійснюється на основі векселя з відстрочкою сплати мита на 30 днів. Якщо за цей термін майно приймається на баланс підприємств, вексель не оплачується. У випадку продажу майна протягом трьох років з моменту надходження на баланс підприємство зобов'язане оплатити мита, виходячи з курсу НБУ на момент відчуження майна.
Відсутність порядку скасування держреєстрації відчужених інвестицій "фактично створило нову схему ухилення від сплати мит": товари реєструються у вигляді іноземних інвестицій, після чого передаються в оренду на три роки з подальшим викупом, говориться в пояснювальній записці до проекту постанови. Мінекономіки були відомі кількаразові випадки ввезення як іноземних інвестицій транспортних засобів, яхт і промислових холодильників. Механізм скасування держреєстрації інвестицій у випадку їх відчуження, вивезення або передачі третім особам запропонований, щоб вирішити цю проблему.
Партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Тетяна Кузьменко визнає існування схем відчуження інвестицій. "Але законодавство сформульоване таким чином, що цей механізм інвестування цілком законний, - відзначає юрист. - Прозору схему інвестування пропонується замінити непрозорою з перевірками підприємств із іноземними інвестиціями. Не до кінця зрозуміло, як буде проводитися відбір і як буде визначатися, які інвестицій завезені законно, а які - ні. Це створить ґрунт для зловживань".
Втім, пропозиція Мінекономіки запізнилася. Якщо до початку 2008 року чистий обсяг інвестицій в Україну у вигляді рухомого і нерухомого майна становив $618,9 млн, то за минулий рік цей показник склав усього $0,3 млн, підрахував Держкомстат. "Так як попит на інвестиції у вигляді майна падає, для профілактики зловживань досить посилити контроль над їх держреєстрацією, - вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. - Але уряд більше зацікавлений у масових ревізіях і зборі грошей із уже працюючих інвестиційних проектів".
Із критикою згодний радник прем'єр-міністра з питань інвестування Владислав Каськів. "Зловживання дійсно мають місце, але дотепер їх обсяг був незначним, - визнав він. - Тому Мінекономіки слід розрахувати, чи покриють імовірні надходження податків витрати на технічне проведення контролю, не кажучи вже про наслідки у вигляді погіршення інвестиційного клімату".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас