Золотий перетин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотий перетин

Енергетика
1388
НКРЕ зробила ще один крок убік демонополізації експорту електроенергії. У п'ятницю комісія внесла зміну в правила проведення аукціонів із продажу перетину для експорту електроенергії. Мінімальна стартова ціна перетину знижена в 100 разів. А операторові енергомереж "Укренерго" надано право самому затверджувати підсумки тендерів. Учасники ринку вітають рішення комісії - на їхню думку, воно дозволить на 40-50% наростити експорт електроенергії вже після першого аукціону.
У початковому проекті постанови, опублікованому на сайті комісії 11 червня, стартова ціна лота визначалася за складною формулою. Тариф на передачу електроенергії магістральними і міждержавними електромережами треба було помножити спочатку на коригувальний коефіцієнт від 0 до 10, який повинно було визначати Мінпаливенерго для кожного напрямку експорту електроенергії, потім на термін надання послуг з лота, на величину пропускної здатності електромереж і на 1000.
З нинішнього варіанта формули вилучений коригувальний коефіцієнт, а множник формули 1000 замінений на 10. Тобто стартова ціна перетину знижена в 100 разів. У новому документі також спрощений порядок формування аукціонної комісії. Спочатку передбачалося, що комісія буде складатися із трьох людей - по одному представникові НКРЕ, Мінпаливенерго і НЕК "Укренерго" (управляє магістральними електромережами). Тепер же персональний склад комісії затверджується наказом "Укренерго", тобто в нього можуть бути включені тільки представники компанії.
Нагадаємо, на початку червня НКРЕ схвалила проект постанови, у якому говорилося, що будь-яка енергогенеруюча компанія, що має ліцензію на постачання енергії за нерегульованим тарифом, може брати участь в аукціонах з викупу перетину міждержавних електричних мереж України. Аукціони повинна була проводити НЕК "Укренерго", що володіє лініями електропередачі.
Учасники ринку залишилися задоволені рішенням комісії. "Занадто висока стартова ціна дозволяла з самого початку не допустити до конкурсу безліч учасників, особливо тих, хто міг експортувати в країни, де вартість електроенергії традиційно низька, - у Росію та Молдавію. Зниження стартової ціни дозволить збільшити число учасників конкурсів і завантажити ці напрямки", - говорить президент НАК "Енергетична компанія України" Володимир Зіневич. Він нагадує, що сьогодні в Росію та Молдавію електроенергія не поставляється, а з 550 Мвт потужності Бурштинського енергоострова задіяні лише 50 Мвт. Зіневич позитивно оцінює той факт, що аукціони будуть затверджуватися тільки НЕК "Укренерго". "З досвіду проведення аукціонів 'Укрнафтою' можу сказати, що необхідність погоджувати результати з великою кількістю інстанцій тільки бюрократизує та ускладнює процес", - говорить він.
Голова правління енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов прогнозує, що введення більш простих правил проведення аукціонів дозволить уже після перших торгів наростити експорт електроенергії мінімум на 40-50%. "Обсяг виробництва електроенергії АЕС за підсумками семи місяців упав на 48%, а експорт електроенергії - на 59,8%. При цьому на зовнішніх ринках наша електроенергія цілком конкурентна за ціною. Будемо сподіватися, що з лібералізацією експорту в нас більше не буде такої дивної тенденції", - сказало джерело в НАЕК "Енергоатом". Керівник департаменту зовнішніх комунікацій Korlea Invest Holding (імпортує українську електроенергію з України в країни Східної Європи) Андрій Комендо коментувати проект НКРЕ відмовився.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас