Ринок підвищив прогнози підвищення ставки в 2010р перед засіданням ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок підвищив прогнози підвищення ставки в 2010р перед засіданням ФРС

Фондовий ринок
311
Федеральна резервна система (ФРС) США, керівництво якої проводить у вівторок-середу чергове засідання, не стане, на думку учасників ринку, підвищувати процентні ставки, що перебувають зараз майже біля нуля, і може продовжити дію деяких антикризових програм.
У своїй традиційній заяві ЦБ, швидше за все, укаже на нові ознаки ослаблення рецесії в США, але знову попередить, що проблеми в економіці зберігаються, і в цій ситуації ФРС буде втримувати низькі процентні ставки ще протягом "тривалого періоду часу".
Економісти вважають таким "тривалим" терміном період до кінця нинішнього року з переходом в 2010 рік.
У той же час на ринку в п'ятницю виросли очікування збільшення вартості кредитів ЦБ протягом найближчого року - після кращих, ніж очікувалося, даних щодо безробіття.
Згідно з котируваннями ф'ючерсів, підвищення ставки "овернайт" з нинішньої позначки 0-0,25% може відбутися вже в грудні, а потім є шанси на її зростання до 1% у травні і 1,5% до серпня 2010 року.
Прибутковість дворічних облігацій виросла в п'ятницю до 1,31%. Звичайне підвищення рівня прибутковості держпаперів вище ніж на один процентний пункт у порівнянні з діючою ставкою ФРС указує на очікування жорсткості політики ЦБ, пише The Wall Street Journal.
Однак, відзначає газета, навіть якщо рівень безробіття в США пройшов нижню точку в червні, ЦБ, можливо, не буде підвищувати ставку ще рік, так що ринок, як це вже бувало в минулому, можливо, сильно забігає вперед.
Якщо судити за попередніми спадами, ФРС у середньому з 70-х років чекала 14 місяців, не посилюючи грошово-кредитну політику, після проходження максимуму безробіття. Більше того, багато економістів очікують, що безробіття в США знову виросте і досягне наприкінці року 10% (проти нинішніх 9,4%). Фундаментальні показники американської економіки також залишаються слабкими, а інфляційні ризики - досить віддаленими. У цій ситуації ЦБ, швидше за все, не буде квапитися, тому що підвищення ставки створить ризики для пожвавлення економіки, вважають економісти. Дешеві кредити повинні стимулювати видатки з боку споживачів і бізнесу, що створює основу для економічного зростання.
ФРС розгляне на цьому тижні також можливість продовження дії програми з підтримки кредитування Term asset-backed securities loan facility (TALF), яка минає в грудні, і питання про необхідність продовження програми викупу держоблігацій США обсягом $300 млрд, термін якої минає у вересні.
З початку реалізації програми ФРС викупила держпапери на суму $243 млрд, що було покликано збити рівень процентних ставок на ринку. Однак у ЦБ немає повної впевненості, що ця програма була успішною.
Не виключено, що рішення по цих двох питаннях будуть прийняті не на найближчому засіданні, а трохи пізніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас