Українці відбирають гроші в економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці відбирають гроші в економіки

Валюта
15435
Міністерство економіки відзначило в липні нетипову динаміку монетарних агрегатів - грошова маса знизилася на 0,5 млрд грн, а готівкової гривні стало менше на 1,4 млрд грн. Вилучення гривні з обігу експерти пояснюють високим попитом на валюту з боку населення і фактичною забороною на видачу кредитів. Незважаючи на можливість НБУ емітувати 85 млрд грн, банкіри очікують зниження грошової маси і, як наслідок, збереження високих темпів падіння економіки.
Міністр економіки Богдан Данилишин у п'ятницю повідомив на сайті міністерства, що одним з факторів низької інфляції липня стала "нетипова динаміка" монетарних агрегатів. "Грошова маса протягом липня зменшилася на 0,5 млрд грн, або на 0,1% (у січні-липні - на 43,5 млрд грн, або на 8,4%), а готівка в обігу - на 1,4 млрд грн, або на 0,9% (у січні-липні - на 3 млрд грн, або на 1,9%)", - говориться в повідомленні. У попередні роки грошова маса в Україні влітку мала позитивну динаміку із середнім зростанням 0,8-1,5% на місяць.
Головною причиною цього експерти називають скуповування населенням валюти. "Великий попит на долари відбився на монетарних показниках", - відзначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. Населення купило в липні рекордні $2,545 млрд, а сальдо інтервенцій НБУ на міжбанку було негативним - $1,121 млрд. "У нас таке враження, що люди в очікуванні осінньої девальвації купували долари на всі гроші, які в них були, - сказав директор казначейства одного з найбільших банків. - Це провокувало передчасне ослаблення гривні". "Зниження показника грошової маси було в більшості країн світу, але зараз у розвинених країнах така ситуація починає змінюватися", - відзначив директор блоку "Казначейство і ринки капіталу" Альфа-банку Андрій Бобишев.
Андрій Бобишев впевнений, що для зростання монетарних показників в Україні повинно відновитися кредитування. Проблеми, що заважають знову почати видачу кредитів, банкіри ділять на економічні та адміністративні. До перших належить погіршення кредитоспроможності та платіжної дисципліни позичальників, до других - заборона банкам, що мають збитки, видавати бланкові кредити і гарантії, до яких належать і овернайти (постанова НБУ №421), і вимога Нацбанку знерухомити на рахунку 40% гривневих резервів (постанова №414).
При цьому в Нацбанку мають намір продовжувати політику вилучення гривні з обігу, щоб знизити попит на валюту. Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов, на останньому засіданні правління НБУ було ухвалено рішення відмовитися від використання граничних орієнтирів "Основних принципів грошово-кредитної політики на 2009 рік". Згідно з документом, НБУ може збільшити протягом цього року монетарну базу на 6%, або на 11,2 млрд грн, до 197,9 млрд грн, а грошову масу - на 8%, або на 41,3 млрд грн, до 556,9 млрд грн. Тобто монетарна база, яка в основному складається з готівки, за II півріччя може вирости на 9,1 млрд грн. А грошову масу, яка за січень-липень скоротилася на 43,5 млрд грн, Нацбанк міг би за узгодженням із МВФ збільшити до кінця року на 84,8 млрд грн.
Але експерти впевнені, що такої емісії не відбудеться. "Хоча НБУ монетизує усі ОВДП, вкладені в капітали рекапіталізованих банків, і ці гроші потраплять в економіку, такі слабкі монетарні фактори не зможуть проявити значного впливу на інфляцію", - сказав Олександр Печеріцин. Внаслідок незначної емісії та заборони платоспроможним, але збитковим поки банкам кредитувати може відбутися зниження грошової бази при збільшенні залишків на коррахунках, говорять банкіри. Уся доступна підприємствам і населенню гривня буде розкручувати девальвацію. "У якийсь момент відбудеться чергова атака на курс через сезонне збільшення попиту на долар з боку імпортерів, - попереджає Андрій Бобишев. - Отримані за ОВДП гроші виллються на ринок".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас