Забудовники вважають неприйнятною затверджену Кабміном ціну для викупу ДІУ житла з готовністю більше 70% для передачі його пільговикам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовники вважають неприйнятною затверджену Кабміном ціну для викупу ДІУ житла з готовністю більше 70% для передачі його пільговикам

Нерухомість
720
Забудовники вважають неприйнятною затверджену Кабінетом Міністрів ціну на рівні 2,5-4,2 тис. гривень/кв. м для викупу Державною іпотечною установою житла зі ступенем готовності більше 70% для добудування й подальшої передачі пільговикам.
Забудовники вважають, що програма може бути здійсненна тільки в тому випадку, якщо будівництво буде розпочато з нуля й будуть використовуватися інші технології, а також при безкоштовному землевідведенні.
Зокрема, президент групи компаній "Герц" (Київ) Олександр Ротов вважає, що оптимальною ціною за кв. м можна вважати 7,5-8 тис. гривень.
З його слів, пропоновані Кабміном ціни не відповідають реальності, на таку ціну можуть погодитися тільки компанії, що перебувають у вкрай тяжкому стані.
"У таких містах, як Донецьк, Київ, Харків, для обласних центрів - це нереальна ціна. Оптимальною ціною могла б бути 7-8,5 тис. гривень/кв. м в обласних центрах і порядку 6,5 тис. гривень - в інших містах. Із кризи ця програма не допоможе вийти. Такими примітивними способами нічого не вирішиш", - сказав Ротов.
Він зазначив, що "Герц" однозначно не буде брати участь у цій програмі.
Заступник генерального директора фінансово-промислової групи "Альтком" (Донецьк) Михайло Ковальов також вважає затверджену Кабміном ціну неприйнятною.
"Від 2,5 тис. гривень/кв. м до 4,2 тис. гривень/кв. м - це нижче собівартості. І забудовнику краще почекати, ніж продати за цією ціною... Краще виділити землю й за ці гроші будувати з нуля. "Альтком" навряд чи буде брати участь у цій програмі", - підкреслив Ковальов.
Він додав, що пропонуючи таку ціну, Кабмін просто поглиблює кризовий стан галузі, і особливо, для Києва ця програма є безглуздою.
Голова ради директорів компанії "Авантаж" (Харків) Юрій Костоглодов згодний з колегами, що запропонована ціна за кв. м нереальна.
З його слів, в умовах кризи не відбулося істотного зниження витрат на матеріали й інші елементи собівартості житла.
"Цифри, запропоновані Кабміном як ціна придбання житла, нижче витрат, які необхідно понести забудовникові в ході будівництва. Складно судити, чим керувалися люди, що надали ці цифри... Що стосується реалізації цієї програми, то ми вже бачили багато держпрограм, які пропонувалися владою. Сумна тенденція така, що жодна з них не була навіть розпочата", - сказав Костоглодов.
При цьому перший заступник міністра регіонального розвитку й будівництва Анатолій Беркута повідомив, що низка забудовників схвально сприйняли цю програму Кабміну.
"Керівники різних будівельних організацій уже сказали мені, що ухвалені рішення - найкращий подарунок від прем'єр-міністра до Дня будівельника (9 серпня). Я відчув за настроями, що в компаній з'явилася реальна надія на пожвавлення ринку", - сказав Беркута.
Він додав, що будівельники вже давно чекали реального старту програми фінансування завершення будівництва об'єктів зі ступенем готовності більше 70%.
Як повідомляло агентство, Кабмін має намір викупити в держвласність і передати пільговикам 10 тис. квартир до 2010.
5 серпня Кабмін вирішив направити більше 200 млн. гривень для придбання в держвласність недобудованого житла в 17 будинках в 10 областях.
Ціни, за якими уряд закуповує житло, перебувають у діапазоні від 2,5 до 4,2 тис. гривень за кв. метр.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас