НБУ: Грошово-кредитна політика НБУ буде більш жорсткою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Грошово-кредитна політика НБУ буде більш жорсткою

Казна та Політика
1251
Національний банк України сповнений рішучості забезпечити виконання своєї головної конституційної функції - забезпечення стабільності грошової одиниці, заради чого має намір проводити грошово-кредитну політику за більш жорстким сценарієм, ніж це передбачено в програмі stand by, підтримуваній Міжнародним валютним фондом, заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, правління НБУ на засіданні в четвер вирішило, що, виходячи з ситуаціїї в економіці і на грошово-кредитному ринку, прийнятним орієнтиром темпів приросту монетарної бази за 2009 рік слід вважати 6%, як це визначено Основними принципами грошово-кредитної політики.
Шаповалов підкреслив, що таке рішення прийнято незважаючи на те, що критерій ефективності по верхній межі монетарної бази програми "Стенд-Бай" теоретично дозволяє Національному банку здійснити значно більше розширення базових грошей.
"Монетарний критерій ефективності за програмою "Стенд-Бай" визначає верхню межу значення монетарної бази. Однак це не означає, що ця межа неодмінно повинна бути досягнута", - пояснив Шаповалов, відзначивши, що обсяг грошей в обігу повинен бути, у першу чергу, адекватним ситуації в економіці і на грошово-кредитному ринку.
Він нагадав, що Національний банк ще раніше прийняв низку заходів щодо посилення грошово-кредитної політики, серед яких він виділив підвищення в середині липня процентних ставок за депозитними сертифікатами, а також посилення із серпня вимог щодо формування банками обов'язкових резервів.
Шаповалов також повідомив, що на засіданні в четвер правління НБУ затвердило додаткові заходи щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України і банківської системи. За його словами, вони розділені на чотири групи: забезпечення стабільності грошової одиниці, своєчасності виконання зобов'язань банків перед клієнтами, програм рекапіталізації банків і активізації інвестиційної складової діяльності банків.
Серед зазначених додаткових заходів А.Шаповалов, зокрема, виділив: завершення заходів щодо докапіталізації банків; вирішення питань виконання зобов'язань банків перед населенням; підготовка пропозицій уряду щодо створення санаційного банку; підготовка пропозицій щодо впровадження обмежень на здійснення кредитування в іноземній валюті і впровадження нових інструментів роботи на валютному ринку.
Перший заступник голови НБУ висловив упевненість, що реалізація цих та інших стабілізаційних заходів дозволить Національному банку забезпечити стабільність національної валюти і банківської системи, яка є ключовою умовою для подолання кризових явищ в економіці та поновлення постійного економічного зростання.
Як повідомлялося, монетарна база в Україні за підсумками першого півріччя виросла на 1,1% - до 188,7 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас