НБУ: Нацбанк України жорстко контролює виконання банками програм капіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Нацбанк України жорстко контролює виконання банками програм капіталізації

Валюта
408
Національний банк України (НБУ) ретельно й принципово підходить до питанню виконання банками погоджених програм їх капіталізації, заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна".
Він нагадав, що за результатами діагностичного обстеження банків, яке було проведено наприкінці 2008 - початку 2009 років із залученням експертів Міжнародного валютного фонду (МВФ), було визначено 55 банків, які мали потребу в додатковому нарощуванні капіталу.
"Станом на 7 серпня залишилося 37 банків, які продовжують виконувати програму капіталізації, заплановану до кінця 2009 року. Інші банки або збільшили капітал у необхідному розмірі, або з деяких з них було ухвалено рішення про введення тимчасової адміністрації у зв'язку з неспроможністю власників виконати відповідні зобов'язання й вимоги Національного банку", - відзначив Шаповалов.
Він також нагадав, що банкам, які потребують нарощування капіталу, Національний банк установив певні обмеження діяльності.
За словами Шаповалова, ці обмеження, зокрема, стосуються заборони збільшення обсягів активних операцій; проведення активних операцій з інсайдерами та пов'язаними особами і повернення їм термінових депозитних вкладів та авансової виплати відсотків з них; придбання цінних паперів (крім державних та депозитних сертифікатів НБУ) і основних коштів.
Крім цього перший заступник голово НБУ підкреслив, що Національний банк підсилив моніторинг зазначених банків та активно проводить інспекційні перевірки їх діяльності відносно якості активів і забезпечення належного рівня ліквідності. За результатами моніторингу та інспекції банків НБУ застосовує до них оперативні заходи впливу, додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас