Що небезпечніше: безробіття чи інфляція? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що небезпечніше: безробіття чи інфляція?

Казна та Політика
1437
Становище на ринку праці в США та інших розвинених країнах не поліпшується. В Америці рівень безробіття (9,5%) має всі шанси до осені перевищити 10%. В 2010 році він повинен досягти піка 11% і буде довго залишатися вище 10%. У більшості розвинених країн безробіття також досягне свого максимуму, що перевищує 10%. Але ці цифри не відображають реальної картини. Якщо включити сюди частково зайнятих і людей, що перестали шукати роботу, то рівень безробіття досягає 16,5%. Прийняті в багатьох країнах програми стимулювання мало що зробили для уповільнення зростання безробіття. У результаті загальний трудовий дохід (робочі місця х відпрацьовані години х середні погодинні заробітки) різко впав.
Різке скорочення робочих місць і трудового доходу має багато негативних наслідків для економіки та фінансових ринків. По-перше, падіння доходу передбачає скорочення споживання в сім'ях, які вже й так постраждали від падіння купівельної спроможності та зростання заборгованості. Оскільки в США та інших розвинених країнах споживання становить 70% ВВП, це означає, що спад займе більш тривалий час, а оздоровлення економіки в 2010 році буде протікати в'яло (менше 1% зростання в США, ще нижче - у Європі і Японії).
По-друге, втрата робочих місць збільшить падіння обсягів житлового будівництва, оскільки безробіття і скорочення доходів - ключові фактори, що визначають прострочення платежів за іпотечними кредитами і відчуження закладеної нерухомості. Під кінець року 8,4 млн американців з іпотечними кредитами на руках стануть безробітними і нездатними сплачувати внески з іпотеки.
По-третє, якщо "забити" рівень безробіття в межах 10-11% у будь-яку модель визначення числа випадків несплати заборгованості за позиками, то вийдуть жахливі цифри. Не тільки по житлових іпотеках, але й по комерційній нерухомості, кредитних картках, студентських позиках, позиках на автомобілі і т.д. Таким чином, банківські втрати будуть набагато значнішими, і це ще більше погіршить ситуацію з обмеженням кредитування.
По-четверте, зростання безробіття веде до збільшення попиту на протекціоністські заходи з метою збереження "вітчизняних" робочих місць, ускладнюючи ситуацію у світовій торгівлі.
По-п'яте, чим вище безробіття, тим більший дефіцит бюджету, оскільки автоматичні стабілізатори знижують дохідні статті та збільшують видаткові. Таким чином, уже зараз ситуація з фінансами в США (10%-вий дефіцит бюджету) стає усе більш складною. Усе це веде до політичної дилеми: зростаючий рівень безробіття підштовхує політиків взяти на озброєння додаткові програми фінансового впливу з метою стимулювання падаючого попиту і підняття рівня зайнятості. Але, незважаючи на тиск дефляційних сил, бюджетний дефіцит, що росте, підтримка фінансового сектору, грошова емісія та неприйнятний рівень держборгу ведуть до набагато більшої, ніж прогнозувалося, інфляції. А це підвищить процентні ставки, які "задушать" оздоровлення приватного попиту.
Таким чином, хоча подальші програми фінансової допомоги здаються необхідними для припинення економічного спаду, уряди навряд чи можуть собі це дозволити - їх будуть засуджувати і проклинати незалежно від того, будуть вони проводити ці заходи чи ні. Якщо вони всерйоз визнають небезпеку великих дефіцитів і оперативно підвищать податки та знизять видатки, то економіки зможуть подолати спад. Але рецесія також може бути, якщо дефіцитам дозволять "нагноюватися" або вони будуть збільшуватися в рамках додаткових стимулів щодо забезпечення робочими місцями та збільшення зростання, тому що поява "виджиланте" на ринку цінних паперів з фіксованим доходом може спровокувати збільшення вартості кредитів.
Отже, навіть якщо зростання безробіття завдає втрат сфері споживання, цінам на житло, банківським балансам, вільній торгівлі, а також держфінансам, можливість подальших стимулюючих фінансових програм стає усе більш скрутною. І дійсно, не тільки в уряди попадають фінансові "кулі", такі як зростаючий борг, але й у грошово-кредитної політики не вистачає "тяги" для того, щоб "витягнути" неплатоспроможні економіки, що мають проблеми з ліквідністю і не тільки. І навіть гірше - у середньостроковому періоді грошово-кредитний тягар і надлишкові грошові маси можуть привести до ризику значної інфляції.
Тому немає нічого дивного в тому, що зараз відбувається коректування на ринках акціонерного капіталу, кредитів і предметів споживання. Нераціональний достаток, який привів до тримісячної знижувальної тенденції навесні, зараз протвережує свідомість інвесторів і дає розуміння того, що спад під кінець року не закінчиться, оздоровлення буде млявим і повільним, а небезпека W- подібної рецесії зростає.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас