Нацбанк Молдавії знизив базисну ставку з 8 до 7% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Молдавії знизив базисну ставку з 8 до 7% річних

Казна та Політика
108
Національний банк Молдавії знизив (НБМ) у п'ятницю базисну ставку по основних операціях грошової політики з 8 до 7% річних, що повинно привести до подальшого зниження відсотків за кредитами і депозитами у комерційних банках, відзначається в повідомленні НБМ. Ставки за кредитами overnight і довгостроковими кредитами також знижені на 1% до 9,5 пункту і 7% річних відповідно.
Крім цього, НБМ знизив норматив обов'язкових резервів від залучених банками ресурсів у молдавських леях з 14 до 10% і з 14 до 12% від ресурсів, залучених банками у вільно конвертованій валюті (долар США і євро).
Лібералізація грошової політики Нацбанку обумовлена збереженням тренда зниження інфляції, відзначає регулятор. З початку року в Молдавії зареєстрована дефляція в розмірі 2,4%, а за останні 12 місяців вона склала 0,5%.
Як прогнозують у НБМ, зроблені поправки в грошовій політиці приведуть до збільшення ліквідності комерційних банків приблизно на 480 млн лей (1 долар - 11,2 леї), 11,4 млн доларів і 12,6 млн євро. Таким чином, надлишкова ліквідність у банківській системі збільшиться приблизно до 2 млрд лей, факт, який поряд зі зниженням базисної ставки буде сприяти подальшому зниженню процентних ставок на ринку і розширенню можливостей кредитування реального сектору економіки.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас