Нафта дорожча 70 дол. небезпечна для відновлення економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дорожча 70 дол. небезпечна для відновлення економіки

Нерухомість
701
$70 за барель - така гранична ціна нафти, не небезпечна для відновлення світової економіки, вважають у Міжнародному енергетичному агентстві
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) назвало критичним для світової економіки рівень цін нафти - $70 за барель в 2009-2010 рр. Якщо він буде перевищений, відновлення після кризи сильно сповільниться або застопориться зовсім, сказав FT головний економіст МЕА Фатіх Біроль: сплеск інфляції, спровокований подорожчанням сировини, послабить ефект антикризових заходів національних урядів.
Дорога нафта вкупі з високим рівнем держборгу викличе другу хвилю рецесії в 2010-2011 рр., заявив Bloomberg професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні. Високі ціни на нафту і сировинні товари - головна загроза для світової економіки, згодні у МВФ. Поки фонд прогнозує, що в наступному році глобальний ВВП збільшиться на 2,5%.
Найбільше від зростання цін постраждають нетто-імпортери сировини: виростуть їх держборг і дефіцити бюджетів, відзначає Біроль. $80 за барель - це та межа, яку можуть пережити розвинені економіки без шкоди для свого зростання, сказав FT стратег з сировинних товарів Bank of America Франциско Бланш, рівень $90-100 виявиться пагубним навіть для Китаю. При цьому саме попит на нафту в Китаї стане головною детермінантою для динаміки цін, вважає Біроль.
Справедлива ціна при поточних фундаментальних умовах - $40-60, вважає керуючий директор інвесткомпанії Oppenheimer & Co. Фадель Гейт. Прогноз найбільших нафтових трейдерів Goldman Sachs і Morgan Stanley - $85 в 2010 р. В ОПЕК вважають справедливою ціну на рівні $75. На Петербурзькому економічному форумі в червні керівництво російських нафтогазових компаній проголосувало за справедливість ціни $70-80 за барель.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас