У Росії пропонують страховку від безробіття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії пропонують страховку від безробіття

Казна та Політика
469
У період кризи заповзятливі страховики в Росії стали пропонувати населенню поліси від безробіття. Коштують вони недешево, а виплати по них проводяться лише примусово звільненим.
За даними Росстата, тільки в червні цього року безробітними стали 318 400 росіян. За даними Федерації незалежних профспілок Росії, восени можуть втратити роботу ще 400 000 людей.
Втрачати роботу неприємно. Особливо якщо немає інших джерел доходів і потрібно виплачувати кредит. Тим, хто хотів би одержати матеріальну підтримку у випадку звільнення, деякі страхові компанії цього року почали пропонувати спеціальні поліси від втрати роботи.
Приміром, у ВСК і страховій компанії "Уверен.ру" у Єкатеринбурзі будь-хто (якщо, звичайно, він відповідає встановленим страховиком вимогам) може купити такий поліс.
Клієнтові, що втратив роботу, ВСК буде виплачувати суму щомісячного доходу протягом передбаченого терміну, пояснює заступник гендиректора ВСК Олена Веневцева. В "Уверен.ру" обіцяють видати страхове відшкодування безробітному одноразово.
Додаткові можливості є в позичальників. Так, будь-який власник кредиту готівкою або кредиту на купівлю товару в торговельній мережі може купити страховку в СК "Стенсінвест", що входить у групу "Дженераллі ППФ". А до послуг одержувачів "Персонального кредиту" Альфа-банку поліси "Альфастрахування-Життя".
Позичальники "Банк24.ру" (споживчий кредит) також можуть застрахуватися в "Уверен.ру". Тут страхується не весь дохід клієнта, а тільки платежі за кредитом за певний термін, підкреслює заступник гендиректора "Стенсінвеста" Тетяна Ланда.
Звільнені за власним бажанням нічого не одержать
Відшкодування за полісами страхування від втрати роботи виплачується тільки у випадку звільнення або скорочення з постійного місця роботи з ініціативи роботодавця, а також при його ліквідації або банкрутстві. А от від звільнення за власним бажанням застрахуватися не вдасться. Не поширюється страховка і на випадки зменшення доходу, наприклад у зв'язку зі скороченням робочого тижня, а також на випробний термін, підкреслює гендиректор страхової компанії "Уверен.ру" Дмитро Астафьєв.
Ніхто зі страховиків не продасть поліс людині, що одержала повідомлення про звільнення. Клієнти страхових компаній підписують документ про відсутність у них повідомлення, а надання ними неправдивих відомостей - гарантія відмови у виплаті страховки.
За Трудовим кодексом роботодавець зобов'язаний попередити працівника про звільнення не менш ніж за два місяці. Тому страховим випадком визнають лише звільнення, які відбулися не раніше ніж через два місяці після купівлі поліса, а "Альфастрахування-Життя" і "Уверен.ру" - через три місяці.
Страховики також обмежують коло потенційних клієнтів за віком, стажем роботи і рівнем доходу (за вимогами банків-кредиторів). Так, в "Альфастрахування-Життя" не продадуть поліс особі молодшій 25 років, з доходом менше 15 000 руб. на місяць, а також стажем роботи на останньому місці менше року.
Але застрахують того, хто оформлений на роботу за безстроковим договором у ПБОЮЛ. А от "Уверен.ру" не страхує співробітників ПБОЮЛ і компаній зі штатом менше 30 людей, а також клієнтів старших 50 років або тих, у кого стаж роботи в компанії - менше одного року.
Страховку видадуть не відразу
Незважаючи на масу обмежень, вартість полісів на випадок втрати роботи досить значна. Вона може становити і 7% від доходу, і більше 10% від суми кредиту.
І це не єдиний їхній недолік. Одержувати виплати звільнені починають лише після періоду очікування - через два-три місяці з моменту звільнення. Увесь цей період згідно із Трудовим кодексом роботодавець зобов'язаний виплачувати зарплату скороченому працівникові, виправдовує колег заступник гендиректора "Альфастрахування-Життя" Арташес Сівков.
Крім того, щоб одержувати відшкодування, доведеться надати страховикові документи про звільнення, зареєструватися на біржі праці і щомісяця приносити звідти довідки, підкреслює Ланда. Якщо клієнтові вдасться влаштуватися на роботу протягом періоду очікування, виплат не буде зовсім, визнають Сівков і Ланда.
Лише в "Уверен.ру" обіцяють виплатити страховку сповна незалежно від наявності нової роботи і не вимагають довідку з біржі. "У нас виплата проводиться одноразово в розмірі заробітку за чотири місяці", - пояснює Астафьєв.
"У Росії мало хто залишає місце роботи “за скороченням”: працівник частіше розлучається з роботодавцем за згодою сторін або за власним бажанням - і в цьому випадку він дійсно може позбутися виплат", - побоюється керуючий директор СК "Ренесанс життя" Олег Кисельов.
Оскільки умови страхування позичальників не покривають ризик безробіття повністю, додатково до відсотків за кредитом платити за неповний захист особливого сенсу нема, вважає фінансовий директор "Універсального фінансового консультанта" Артем Плотніков. Але, за даними страховиків, багато позичальників з ним не згодні. За два тижні приблизно 20% нових позичальників "Персонального кредиту" Альфа-банку купили поліси від втрати роботи, повідомив Сівков. Зараз попит на продукт помітно зріс, відзначає Олена Веневцева із ВСК.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас