Литвицький: НБУ доцільно розглянути можливість зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: НБУ доцільно розглянути можливість зниження облікової ставки

Кредит&Депозит
462
З урахуванням спадного інфляційного тренду цього року Національному банку України (НБУ) доцільно розглянути можливість зниження облікової ставки, вважає керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.
"Буду рекомендувати знизити дисконтну ставку на 0,25% - до 10,75%. Ставки по кредитах "овернайт" під забезпечення слід також скоротити на 0,25% - до 15,75%, а по бланкових кредитах - на 0,5%, до 17,5%. Втім, можливо, кілька членів правління Нацбанку не підтримає таку пропозицію", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
Як повідомлялося, НБУ з 15 червня знизив дисконтну ставку до 11% з 12% річних. На попередньому рівні вона втримувалася з кінця квітня 2008 року.
Радник голови НБУ відзначив, що після пропонованого зниження обидві "робочі" ставки Нацбанку залишаться позитивними в порівнянні з поточною інфляцією, яка за останні 12 місяців склала 15,5% (липень до липня).
"У балансі макроекономічних ризиків закріпився зсув убік домінуючої загрози рецесії. Спад економіки послабляється повільніше, ніж гальмується інфляція", - аргументував Литвицький свою пропозицію.
На його думку, імовірність різкого висхідного інфляційного тренда в серпні є невисокою на тлі переохолодженого стану економіки країни і низької траєкторії руху цін виробників: сезонний дефляційний фактор зберігає значний потенціал впливу на динаміку цін.
"Якщо і відбудеться сезонне прискорення інфляції у вересні, то, згідно з нашими зобов'язаннями по Меморандуму (у рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом), Нацбанк може внести необхідні корективи в процентну політику", - додав він.
Керівник групи радників голови Нацбанку також сказав, що при ухваленні рішення щодо розміру облікової ставки слід урахувати зміни інфляційного диференціала з Росією, яка є одним із двох найважливіших торговельних партнерів України.
"Якщо в січні-червні (відносно грудня) інфляція в Росії була на 1,2% нижчою, ніж в Україні, то за січень-липень лише на 0,4% - 8,5% і 8,1% відповідно. А облікові ставки однакові - 11%. У той же час девальвація гривні, починаючи з липня, іде повільніше, ніж відповідний процес рубля", - пояснив він.
Литвицький вважає, що після гіпотетично ймовірного зниження процентних ставок конкурентна позиція України по реальному ефективному обмінному курсу не зазнає неприйнятних втрат.
Радник голови НБУ також висловив думку, що за умови зважених антиінфляційних дій уряду інфляція в 2009 році може бути нижчою від торішньої (22,3%), як мінімум, на третину.
Він вважає, що владі необхідно протидіяти агресивній зміні комунальних тарифів у регіонах (крім газу) і вартості транспортних послуг, а також утриматися від зміни акцизів.
Крім того, Литвицький вважає за необхідне скасувати 13%-ву надбавку до мит на імпорт і здійснити товарні інтервенції на ринку цукру.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас