На столичному ринку житла літнє затишшя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На столичному ринку житла літнє затишшя

Нерухомість
2014
Різкі коливання курсів валют, а також посилення негативних очікувань учасників ринку в липні зменшили кількість угод у ріелторів. Додало спокою ринку і традиційне сезонне зниження ділової активності. Ціни завмерли, а покупці та продавці квартир у Києві чекають осені.
За даними інформаційно-аналітичного відділу АН "Планета Оболонь", у липні ділова активність на ринку житла знизилася - кількість угод на вторинному ринку, укладених за особистої участі компанії, скоротилася на 42%. "Навряд чи настільки значне зниження числа угод можна пояснити лише відпустками і масовим переїздом городян ближче до природи. В умовах, коли курси валют суттєво змінюються, сторони звичайно намагаються почекати із прийняттям рішень. У результаті розриваються ланцюжки угод, що намітилися, менше підписується договорів задатку, падають обороти ринку. Виникає свого роду замкнене коло: скорочення кількості угод приводить до подальшого їх скорочення", - пояснюють аналітики компанії у звіті за підсумками минулого місяця.
Аналітики "Української Торговельної Гільдії" розповідають, що в другій половині липня зупинилося зростання обсягу пропозиції на вторинному ринку. "Статичний стан обсягу пропозиції привів до того, що середній показник ціни знизився, після місяця зростання. Почала рости частка однокімнатних квартир", - пояснюють у компанії. За їхньою статистикою, середня вартість пропозиції на ринку становить $2143 за кв. м. Дані об'єднаної бази даних АН "Благовіст" і АН Parklane показують, що середньозважена ціна пропозицій у липні знизилася на 2,2% і склала $2643 за кв. м. Так, в 20% "найдешевших" квартир ціна зменшилася на 2,4%, до $1690 кв. м, а в 20% "найдорожчих" на 3,6%, до $5916 за кв. м. В АН "Планета Оболонь" підрахували середню ціну пропозиції - $2219 за кв. м. Ці цифри за місяць в однокімнатних квартирах знизилися на 5,7%; у двокімнатних упали на 1,2%, а в трикімнатних виросли на 1,4%. Різниця ціни пропозиції і продажу в липні була -17,6%, що усе ще менше, ніж у першому кварталі ц.р. Середня вартість квадратного метра в проданих квартирах склала 1745$ (13720 грн.) по всіх угодах, про які в "Планети Оболонь" є досить повна та перевірена інформація. Консалтингова компанія SV Development не враховує ціни пропозицій. За їхніми даними, незважаючи на невелике зростання +1,69% - середня ціна продажу квартир у Києві склала $1520 за кв. м. При цьому найдешевшим залишався Дарницький район, із середнім показником $1129/кв. м, а найдорожчим - Печерський район, де середня ціна продажу склала $2546/кв. м.
Особливих змін ситуації в серпні із цінами ніхто з аналітиків не очікує. В УТГ відзначають, що зміни основних показників ринку житлової нерухомості в Києві стали свідченням деякого затишшя на ринку - сезонного зниження купівельної активності. На їхню думку, у найближчі періоди це може стати основним фактором змін. "Більшість учасників ринку обрали тактику вичікування. Потенційні покупці чекають різкого зниження цін. У своїх заявках на купівлю нерухомості вони нерідко вказують ціни, які вдвічі нижчі від цін реальних продажів. Продавці, в основній своїй масі, ціни не знижують; при торгах уступають украй неохоче (звичайно в межах декількох відсотків). Вважаємо, що до осені особливих несподіванок ринок нерухомості не піднесе. Найбільш імовірний сценарій розвитку подій у серпні приблизно той же, що й у липні - літній спад ділової активності та відносно стабільні ціни. Природно, при серйозних політичних і соціальних потрясіннях не виключені й інші сценарії", - резюмують експерти "Планети Оболонь".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас