США і Канада шукають нафту в Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і Канада шукають нафту в Арктиці

Енергетика
350
В Арктику відправляється друга спільна експедиція вчених США і Канади. Як заявили в держдепартаменті США, експедиція стартує сьогодні, 7 серпня, і протриває до 16 вересня.
На криголамі берегової охорони США Healy і кораблі берегової охорони Канади Louis S. St-Laurent учасники 41 день будуть збирати дані про морське дно і континентальний шельф, де, як передбачається, знаходяться найбагатші родовища нафти та газу.
Експедиція буде працювати в районах від півночі Аляски до хребта Менделєєва, а також на схід від Канадського архіпелагу.
Учені проведуть фото- і відеозйомку, а також зберуть матеріали про стан моря і шельфу в районах роботи місії. У цей час саме кордони і приналежність шельфу найбільше цікавлять США, Канаду і Росію: кожна країна добуває інформацію, яка підкріпить її претензії на шельф і всі ресурси, що знаходяться на ньому.
Як розповіли раніше організатори місії, експедиція також звірить і за необхідності уточнить навігаційні дані. Місія не ставить за мету розвідку родовища корисних копалин.
Тема приналежності континентального шельфу почала активно обговорюватися після російської глибоководної експедиції в 2007 р. Її учасники мали намір довести, що підводні хребти Ломоносова і Менделєєва є продовженням Сибірської континентальної платформи, що дозволить Росії претендувати на шельф. Тоді при зануренні апаратів "Мир-1" і "Мир-2" на Північному полюсі на дні океану був піднятий прапор РФ, а також узяті зразки ґрунту та живих організмів із глибини 4 тисячі 261 метр.
Улітку 2008 р. США також відправили експедицію в Арктику. Згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 р., у якій з 1997 р. бере участь Росія, континентальний шельф містить у собі морське дно і надра до "зовнішньої межі підводної околиці материка", його мінімальна довжина становить 200 морських миль від берега.
Прибережні держави мають суверенне право розвідки і розробки природних ресурсів на шельфі. У зв'язку зі складністю визначення зовнішніх меж розширеного континентального шельфу поки жодна країна не встановила такі кордони.
Раніше про необхідність активніше зайнятися Арктикою закликала нинішній держсекретар США Хілларі Клінтон. Будучи сенатором, на слуханнях щодо її затвердження керівником держдепа вона заявляла, що Арктика є тим регіоном, який буде впливати на комерційне, екологічне, енергетичне майбутнє США. Також Клінтон відзначила важливість міжнародної взаємодії в арктичному регіоні, у тому числі з Росією.
Питання про приналежність шельфу має не стільки наукове значення, скільки енергетичне. За деякими даними, запаси умовного палива в районі шельфу досягають 5 млрд тонн. Крім Росії, про свої права на шельф можуть, і, як показує практика, готуються, заявити інші країни, у тому числі Канада і США.
Якщо Росія доведе, що підводні арктичні хребти Ломоносова та Менделєєва, які тягнуться до Гренландії, є геологічно продовженням її континентального шельфу, то зможе одержати право на додаткові 1,2 млн квадратних кілометрів площі в Арктиці і на розробку колосальних родовищ нафти та газу на трикутнику Чукотка-Мурманськ-Північний Полюс.
Уточнена заявка Росії на арктичний шельф буде готова до 2013 р.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас