Туреччина може видати кредит в 5-6 млрд дол. консорціуму для спорудження першої АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина може видати кредит в 5-6 млрд дол. консорціуму для спорудження першої АЕС

Енергетика
239
Туреччина може видати кредит обсягом 5-6 млрд дол. консорціуму для спорудження першої турецької АЕС, повідомив журналістів в Анкарі глава ЗАТ "Атомстройекспорт" Сергій Кирієнко.
Він уточнив, що саме на таку суму російсько-турецький консорціум планує купити товари і послуги у турецьких підрядників.
Кирієнко відмовився назвати обговорювану вартість електроенергії, яка вироблятиметься на АЕС, проте відзначив, що однією з найважливіших її складових є вартість залучених кредитних коштів. Він відзначив, що на сьогоднішній день підрядники закладають вартість кредитних коштів на рівні 10% річних. Тому, за його словами, російська сторона позитивно сприйняла можливість надання Туреччиною пільгового кредиту. "Це значно знизить ціну", - сказав Кирієнко.
Він відзначив, що в цілому існує 4-5 способів збільшити економічну ефективність створюваної АЕС, себто зменшити собівартість енергії. Серед таких способів він назвав залучення власних коштів замість кредитних, наявність держпідтримки, зокрема участь в статутному капіталі консорціуму.
Він додав, що в підписаному сьогодні протоколі про співпрацю у сфері атомної енергетики Росія також закріпила своє зобов'язання розглянути можливість видачі російським підрядникам пільгового кредиту. Кирієнко нагадав, що термін окупності АЕС складе 25-26 років, і додав, що остаточна домовленість про фіксовану ціну енергії з АЕС, на його думку, буде досягнута до кінця поточного року.
Кирієнко відзначив, що запропонована схема,за якою 51% акцій АЕС належатиме російській стороні, а 49% - турецькій, залишається актуальною.
Раніше міністр енергетики РФ Сергій Шматко заявив, що Туреччина розглядає можливість надання консорціуму пільгового кредиту обсягом до 30% від загальної вартості спорудження АЕС.
Нагадаємо, що напередодні прем'єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган ухвалив рішення про будівництво в Туреччині першої атомної електростанції. Почати спорудження власної АЕС в Синопі планують вже наступного року, а закінчити - в 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас