Merrill Lynch: Криза у Росії завершена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Merrill Lynch: Криза у Росії завершена

Казна та Політика
1214
Російська економіка досягла "дна" і в 2-ому півріччі цього року, і надалі можна буде спостерігати поквартальне зростання ВВП до попередніх кварталів. Таким чином, найважчий етап кризи в Росії пройдений.
Про це говориться в доповіді Bank of America - Merriill Lynch "Весна в середині літа".
На думку експертів банку, улітку російська економіка досягла свого дна, а тепер, судячи з останніх статистичних даних, починає виправлятися: припинилося зростання безробіття, промисловість другий місяць у позитивній зоні (до попереднього місяця з очищенням від сезонності), індекс очікувань населення покращився на 11%.
Однак відновлення російської економіки почнеться з низького рівня, тому що серед багатьох країн, що розвиваються, а також країн БРІК падіння ВВП у Росії було найбільш масштабним. Російська економіка залишиться в мінусі (у річному порівнянні) ще три квартали, з II кварталу 2010 року почнеться зростання, яке за підсумками року складе 2,4%. Усьому цьому буде сприяти зростання нафтових цін, і збільшення матеріальних запасів, впевнений економісти Merrill Lynch. На їхню думку, ціна на нафту Urals до кінця 2009 року може скласти $62 за барель, а в 2010 році вийти на середній рівень $73 за барель. При цьому Bofa-ml не виключає, що ціна на Urals до кінця 2010 року виросте до $82 за барель. Відновленню економіки будуть сприяти і значні видатки федерального бюджету в IV кварталі поточного року.
В 2010 році зростання ВВП Росії, за даними аналітиків, складе 2,4%, а в 2009 році показник знизиться на 7,3%. Безробіття до кінця 2009 року складе 11% економічно активного населення. В 2010-му воно знизиться до 9,9%.
Рубль, за прогнозом команди валютних аналітиків Merrill Lynch, після технічної корекції в IV кварталі буде досить швидко дорожчати і вже до кінця 2010 року вийде практично на докризовий рівень - 26,64 руб./$. Корекція наприкінці цього року буде пов'язана з агресивними видатками бюджету і збільшенням попиту на валюту, оскільки на цей період припадає пік виплат зовнішнього корпоративного боргу ($20 млрд.).
При цьому в Bofa-ml впевнені, другої хвилі кризи в Росії, пов'язаної із простроченими кредитами, очікувати не варто.
За словами головного економіста Merrill Lynch по Росії і СНД Юлії Цепеляєвої обстановка із простроченням за кредитами не така драматична, як здається багатьом у Росії, та оцінки обсягу прострочення в 30-35% від загального обсягу кредитів явно завищені. Bofa-ml оцінює їх на рівні 10-15%. Однак навіть при найбільш несприятливому розвитку подій для підтримки банківської системи в найближчі півтора роки буде потрібно порядку лише $40 млрд. - тобто сума цілком "підйомна" для уряду.
Але от збільшення обсягів кредитування чекати не варто. На відміну від багатьох інших країн, у Росії спочатку почнеться зростання реального сектору, і тільки слідом за ним почне рости кредитування.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас