Кабмін затвердив держпрограму розвитку внутрішнього ринку до 2012р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив держпрограму розвитку внутрішнього ринку до 2012р

Казна та Політика
191
Кабінет міністрів України затвердив розроблену Міністерством економіки Державну цільову економічну програму розвитку внутрішнього ринку на період до 2012 року, що передбачає комплекс заходів щодо підвищення якості продукції.
Як повідомляється в прес-релізі Мінекономіки в четвер, питання підвищення якості продукції є багатогранним і включає розробку та прийняття нормативно-правових актів, створення на основі європейських принципів сучасної інфраструктури контролю якості, проведення організаційних заходів щодо навчання та підвищенню кваліфікації фахівців як органів виконавчої влади, так і бізнесу, ефективний контроль розміщеної на ринку продукції.
Відповідно до цього цільова програма, зокрема, передбачає розробку і прийняття національних стандартів, впровадження сучасних систем керування якістю, незалежну експертизу якості товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів.
Крім того, передбачається розробка, виготовлення і реєстрація наборів тест-систем для визначення якісного та кількісного вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) у харчових продуктах і сільськогосподарській сировині, створення іспитових лабораторій для якісного та кількісного вмісту ГМО в них.
Крім того, у прес-релізі повідомляється, що Мінекономіки внесло на розгляд уряду проект постанови "Деякі питання здійснення науково-методологічної координації діяльності іспитових лабораторій харчових продуктів, які містять ГМО".
Міністерство також повідомило, що найближчим часом, відповідно до рішення колегії Мінекономіки, буде розроблена Концепція політики імпортозаміщення, важливою складовою якої стане підвищення якості продукції.
Відомство також повідомило, що розпорядженням Кабміну схвалена "Концепція Державної цільової програми захисту прав споживачів на 2008-2011 роки". Вона передбачає підвищення якості вітчизняної продукції і її конкурентоспроможності, розробку нових і приведення чинних актів законодавства з питань захисту прав споживачів у відповідність із вимогами Європейського Союзу, забезпечення захисту внутрішнього ринку від небезпечної та низькоякісної продукції.
Крім цього, за поданням Мінекономіки уряд прийняв постанову "Про етикетування харчових продуктів і сільськогосподарської продукції, що містять генетично модифіковані організми або зроблені з їх використанням", а також внесені в неї зміни постановою Кабміну №661 від 1 липня 2009 року.
Як повідомлялося, постанова Кабінету міністрів №468 від 13 травня пропонує маркірувати продукт, якщо вміст ГМО в самому продукті або сировині для нього перевищує 0,1%.
Крім цього, Кабмін збільшив рівень вмісту ГМО в продуктах харчування для їх обов'язкового маркування з 0,1% до 0,9% у відповідності зі стандартами, прийнятими в ЄС.
За даними Держспоживстандарту, у цей час в Україні функціонує п'ять лабораторій з визначення вмісту ГМО в продуктах харчування з них.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас