Карпачова вимагає від уряду усунути дискримінаційний підхід до перерахунку пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карпачова вимагає від уряду усунути дискримінаційний підхід до перерахунку пенсій

Казна та Політика
1171
Уповноважений Верховної Ради із прав людини Ніна Карпачова звернулася до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з поданням про захист прав громадян на перерахунок пенсії.
Як повідомляє прес-служба омбудсмена, Карпачова вимагає від уряду вживання невідкладних заходів із забезпечення центральними органами виконавчої влади гарантованого права громадян на перерахунок пенсії відповідно до чинного законодавства.
Відповідно до чинного законодавства, перерахунок пенсії повинен проводитися з урахуванням страхового стажу, придбаного після її призначення, і із застосуванням показника заробітної плати (доходу) у середньому на одну людину по Україні. Мова йде про заробіток, з якого сплачені страхові внески і який, відповідно до зазначеного закону, ураховується для нарахування пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.
Проте, згідно зі спільним листом Міністерства праці та Пенсійного фонду України від 11 березня 2009 року, при здійсненні перерахунку пенсій відбувається зменшення її розміру кожному пенсіонерові, який звертається за її перерахунком цього року.
Уповноважений із прав людини 29 квітня 2009 року направила відповідне подання міністрові праці та соціальної політики України. Мінпраці обґрунтовує свою позицію змінами в ст. 42 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно до змін, якщо застрахований громадянин після призначення пенсії продовжував працювати, то перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, незалежно від перерв у роботі.
У цей час перерахунок пенсій проводиться із застосуванням показника середньої заробітної плати за 2007 рік - 1197,91 грн.
Карпачова вважає, що в Мінпраці невиправдано очікують прийняття парламентом законопроекту про внесення змін у закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (про перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам)", оскільки він спрямований на подальше звуження конституційних прав громадян.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас