Облігації отримають другий шанс в 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облігації отримають другий шанс в 2010 р.

Фондовий ринок
351
За даними Державної комісії із цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), у першому півріччі 2009 р. емісія локальних облігацій скоротилася в 5,7 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року
На думку експертів, про відновлення ринку облігацій можна буде говорити не раніше другої половини 2010 р. "Ринок облігацій упав у кому, - стверджує Сергій Фурса, старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management. - Перше півріччя ми можемо сміливо назвати періодом реструктуризації. Усі випуски, у яких була передбачена оферта, пред'являлися до дострокового погашення. При цьому більше 50% емітентів, що представляють нефінансовий сектор, не могли виконати свої зобов'язання, і випуск реструктуризувався".
При цьому дефолтів як таких було небагато. Вони наступали, тільки коли емітент сам не бажав платити і починав процедуру банкрутства. "Окремим випадком став "Караван" - компанія запропонувала ринку занадто погані умови реструктуризації та перевела активи на іншу юрособу", - уточнив експерт.
Перша хвиля реструктуризації вже майже завершилася, оскільки з початку кризи по всіх облігаціях в обігу вже пройшли оферти. "Багато компаній відкладали виплати на рік, і незабаром у них знову наступає час платити. А оскільки ситуація кардинально не змінилася, деяким емітентам доведеться вдатися до повторної реструктуризації", - говорить аналітик Dragon Capital Ольга Сливінська. Зокрема, така доля вже спіткала "Велику Кишеню", яка почала переговори із власниками облігацій серії С про нові умови обслуговування боргу (перша реструктуризація цих зобов'язань була проведена у квітні).
35 компаній здійснили технічний дефолт (прострочення платежу) на загальну суму близько 2 млрд. грн., що становить близько 2,8% з 72 млрд. грн. загальної суми розміщених облігацій. Повноцінних дефолтів відбулося всього три: виробник труб UTIST, а також роздрібні компанії "Інцукорпром- К" і "Руш" (мережа магазинів "Єва"), які не змогли зробити купонні виплати за облігаціями на 170 млн. грн.
За твердженням Олексія Орлова, аналітика Foyil Securities, ринок перебуває в стані глибокої кризи, і інтерес інвесторів до таких паперів обмежений. "Основними гравцями на цьому ринку виступають банки, які використовують ОВДП як заставу в угодах зворотного викупу", - вважає він.
"Первинний ринок був відсутній у зв'язку з тим, що просто не було попиту на папери, - вважає пан Фурса. - Випуски, про які рапортували емітенти, носили технічний характер і викуповувалися або акціонерами, або держбанками". "Успішні розміщення є скоріше технічними угодами між родинними структурами, ціль яких - перекредитування", - вважає пані Сливінська. З великих випусків аналітики виділяють "Укртелеком" на суму 200 млн. грн. і ДІУ - на 502 млн. грн. (другий викуплений Ощадбанком).
У першому кварталі нерезиденти продавали папери зі значними дисконтами, що було пов'язано із втратою довіри до українських емітентів і девальваційним ризиком. Як наслідок, прибутковість по багатьох емітентах злетіла дуже високо. Наприклад, по облігаціях "Укртелекому", розміщеними у березні, вона становила 30%.
У цілому ринок є досить неліквідним. "Емітенти будуть домовлятися із власниками облігацій в індивідуальному порядку", - вважає економіст ІГ "Сократ" Михайло Сальников. При цьому, на його думку, попит може бути тільки на дуже надійні папери, і то з дисконтом, який передбачає як мінімум 25-30% прибутковості.
"Однак у квітні-травні у зв'язку зі стабілізацією макроекономічної ситуації і на тлі зростання світових майданчиків настрій інвесторів покращився і дохідності стали повертатися на звичні для всіх рівні", - відзначив трейдер "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських. Зокрема, банківські папери, такі як "Райффайзен Банк Аваль" (серія С) і Ощадбанк (серія В), до кінця червня повернулися на рівні прибутковості 29% і 26% відповідно.
"Привабливі емісії - "Азовсталь" (28,2%) і "Миронівський хлібопродукт" (22,5%), - відзначає Олексій Орлов. - Ризики реструктуризації або дефолту по цих паперах залишаються низькими". Також інтерес для інвесторів зберігають випуски "Форум"-09, Укрексімбанк-09,11,12 і Укрсоцбанк-10, дохідності по яких залишаються в межах 18-25%.
Експерти не очікують активізації корпоративних випусків цього року. "У корпоративному сегменті у зв'язку з поточними реструктуризаціями і втратою довіри інвесторів навряд чи варто очікувати реальних розміщень", - прогнозує Олександр Ублінських. "Банки, як основні покупці корпоративних боргових паперів, більше зацікавлені в придбанні ОВДП, пропозиція яких, як очікується, буде досить істотною, а попит з боку КУА і приватних інвесторів також практично відсутній", - уточнює Михайло Сальников.
При цьому, на думку Ольги Сливінської, про відновлення ринку облігацій можна буде говорити тільки після повноцінного поновлення банківського кредитування, яке очікується в другому півріччі 2010 р. "2010 рік ринок облігацій почне із чистого аркуша", - впевнений Сергій Фурса.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас