Microsoft і Yahoo! зайнялись пошуком деталей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Microsoft і Yahoo! зайнялись пошуком деталей

Фондовий ринок
649
Microsoft виплатить Yahoo! $150 млн протягом трьох років у рахунок компенсації видатків на впровадження пошукової системи Bing на своїх сайтах - такі додаткові умови укладеної компаніями минулого тижня угоди. Крім того, якщо альянсу не вдасться досягти річного доходу, який рівний передбаченому компаніями відсотку від доходу лідера пошукового ринку Google, Yahoo! зможе розірвати договір в односторонньому порядку.
Учора комісія із цінних паперів і біржових операцій США опублікувала подробиці угоди між Microsoft і Yahoo!, про яку компанії оголосили минулого тижня. Угода, укладена на 10 років і спрямована на посилення конкуренції з лідером ринку інтернет-пошуку корпорацією Google, передбачає відмову Yahoo! від власних пошукових розробок і переведення своїх сайтів на пошукову машину Microsoft Bing. При цьому Yahoo! зосередиться на рекламі, від якої буде одержувати левову частину доходів - 88% у перші п'ять років.
В опублікованому вчора документі передбачено кілька додаткових умов угоди. Microsoft буде виплачувати Yahoo! $50 млн щорічно протягом перших трьох років як компенсації видатків, пов'язаних з переходом на нову пошукову систему. Крім того, корпорація Білла Гейтса візьме на роботу 400 службовців Yahoo!, а та, у свою чергу, має право розірвати контракт, якщо Microsoft залишить пошуковий бізнес.
Привертає увагу ще один пункт, що прив'язує результати альянсу до показників головного конкурента. Yahoo! одержує право розірвати угоду, якщо спільний річний дохід компаній від інтернет-пошуку буде меншим, ніж певний відсоток від доходу Google (який саме відсоток, компанії не розголошують).
В українському офісі Microsoft вважають, що угода дозволить об'єднати інноваційність пошукової системи Bing з масштабами Yahoo!. "Комбінація технічних переваг Bing і охоплення Yahoo! дозволить нам суттєво підвищити функціональність і якість результатів пошуку.
Безумовно, це підсилить конкуренцію на ринку", - говорить директор з корпоративних комунікацій "Майкрософт Україна" Ярина Ключковська. За словами учасників ринку, договір дозволить використовувати сильні сторони обох компаній, причому результатом буде не тільки збільшення ринкової частки. "Об'єднання Microsoft і Yahoo! серйозно підсилить їхні позиції на ринку контекстної інтернет-реклами, який у США обчислюється мільярдами доларів", - вважає віце-президент Mail.Ru Ганна Артамонова.
З моменту запуску Bing ринкова частка Microsoft серед пошукових машин стабільно росте. За даними дослідницької компанії Statcounter, минулого місяця Bing обробив близько 9,4% запитів у США проти 8,2% у червні. А якщо розглядати дані тільки за останні дні липня, то частка корпорації перевищувала 12%, що відповідає другому рядку в рейтингу Statcounter (частка Yahoo! стабільно тримається на рівні 11%). Таким чином, сумарна частка компаній на ринку США становить трохи більше 20%. Позиції Google як і раніше виглядають незламно, хоча його частка в запитах з території США в липні зменшилася на 1%, до 77,5%. На світовому ринку, за даними Comscore, частка Google становить 67%, Yahoo! - 8,4%.
Учасники ринку сумніваються, що угода вплине на позиції компаній на ринку інтернет-пошуку в Україні. "Сукупна частка Microsoft і Yahoo! на українському ринку становить близько 0,9%", - говорить директор з маркетингу компанії "Яндекс.Україна" Оксана Мандрика. "Тому якихось радикальних змін на ринку пошуку в Україні і Росії в недалекому майбутньому чекати не варто", - додає Ганна Артамонова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас