Інвестори занепокоєні кроками Києва відносно боргів "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори занепокоєні кроками Києва відносно боргів "Нафтогазу"

Енергетика
922
Заява українського Мінфіну про необхідність реструктуризації єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на $500 млн, термін погашення яких припадає на кінець вересня, викликала сум'яття серед деяких інвесторів, пише британська Financial Times.
Єврооблігації належать широкому колу інвесторів за межами України та іноді розглядаються як еквівалент суверенних паперів.
"Якщо найголовніша українська компанія не може виконувати свої зобов'язання, на що сподіватися іншим? Це буде еквівалентно дефолту і дасть дуже поганий сигнал інвестиційному співтовариству", - сказав аналітик Royal Bank of Scotland Тім Еш. Він нагадав, що раніше український уряд кількаразово заявляв, що буде готовий підтримати компанію.
Напередодні виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський сказав журналістам, що переконаний у необхідності реструктуризації заборгованості НАК.
"З урахуванням того, що виплати припадають на кінець вересня, ми будемо прискорювати цю роботу (з реструктуризації євробондів), - сказав він журналістам у Києві в середу. - На жаль, зараз переговорний процес щодо залучення ресурсів з Єврокомісією та міжнародними фінансовими організаціями йде, але часові перспективи там незрозумілі. Я впевнений, що реструктуризація цієї заборгованості НАК необхідна".
Раніше уряд України дав офіційне доручення міністерству фінансів і НАК "Нафтогаз України" вжити заходів з реструктуризації заборгованості держхолдингу за зовнішніми позиками і зниження вартості обслуговування наданих йому кредитів, що привело до різкого зростання прибутковості єврооблігацій компанії.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
Київ на цьому тижні провів низку виплат за зовнішніми боргами, одержавши черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі $3,3 млрд. Ще $1,7 млрд Україні повинні надати, згідно з досягнутою домовленістю, інші міжнародні фінансові інститути.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас