Точка зору: Економіка України досягла "дна", але банківську систему країни ще чекають потрясіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Економіка України досягла "дна", але банківську систему країни ще чекають потрясіння

Казна та Політика
8799
Економіка України досягла "дна" і в перспективі очікується стабілізація її стану, однак банківську систему у вересні-жовтні ще чекають потрясіння через зростання проблемних кредитів, вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
"Ясно, що на сьогоднішній день ситуація в банківському секторі є дуже непростою. Ми можемо очікувати того, що ці проблеми будуть загострюватися… Очевидно, деякі банки доведеться банкрутити. У цьому сенсі перше таке рішення уже було прийнято, хоча воно було дуже непростим - мова йде про Укрпромбанк. На жаль, ми можемо говорити, що деякі інші банки розділять цю долю", - сказав він на прес-конференції в середу.
Керівник інституту пояснив, що збільшення обсягу проблемних кредитів відбувається під впливом падіння економічної динаміки.
Разом з тим, за його словами, в 2010 році очікується зростання української економіки на рівні 3,9%.
Як відзначив Бураковський, у металургії країни вже з'являються певні позитивні сигнали, тоді як ситуація із зайнятістю погіршується.
За його словами, залучення Україною коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) дозволяє пом'якшити вплив кризових явищ, однак цих позик недостатньо для вирішення всього комплексу завдань, що стоять перед країною.
При цьому експерт не виключив втрати частини коштів фінансування МВФ через корупцію. "Враховуючи рівень української корупції, неефективності української держави, на жаль, ми всі з вами платимо корупційний податок", - сказав він.
Бураковський висловив надію, що Україна зможе одержати четвертий транш коштів від МВФ цього року, але при цьому відзначив, що переговори з Фондом усе більш ускладнюються: одержання третього траншу за програмою stand-by у липні багато в чому є результатом значних зусиль уряду і прем'єр-міністра.
"Кожний наступний перегляд (програми із МВФ) іде з великими проблемами і більш складно. І увесь час політична домінанта зростає", - сказав він.
При цьому директор інституту відзначив, що саме загроза неотримання коштів з боку МВФ змушує до співробітництва президента, уряд і Нацбанк.
Експерт також висловив думку про те, що одержання коштів від МВФ в 2010 році буде залежати від підсумків виборів і можливої конфігурації влади: проблеми із залученням фінансування можуть виникнути, якщо президент, уряд і парламент будуть знову розділені через політичні розбіжності.
Як відзначив Бураковський, МВФ не вимагає від України перегляду соціальних стандартів, але виступає за зміну системи ціноутворення.
Щодо актуальних питань, що стоять перед владою, він назвав доцільність перегляду монетарної політики: потрібна підготовка для переходу до інфляційного таргетування. Крім того, актуальна реформа НАК "Нафтогазу" і газового сектору країни в цілому.
"Держава для себе повинна чітко визначити, навіщо їй потрібний "Нафтогаз". Якщо це інструмент, скажімо, для субсидування, мобілізації коштів і якихось політичних речей - це дуже погано, але це одна модель. Якщо це інструмент для якоїсь державної політики на цьому ринку, то він ("Нафтогаз") повинен бути реструктуризований", - сказав він.
У зв'язку із цим експерт нагадав, що серед пропозицій щодо реформування держхолдингу - поділ торговельних функцій і функцій з транспортування енергоносіїв.
Як повідомив під час прес-конференції президент Української асоціації економістів-міжнародників Антон Філіппенко, stand-by не є найбільш оптимальною формою кредитного співробітництва із МВФ: дана кредитна програма є "швидкою фінансовою допомогою", тоді як Фонд також має можливість надавати кредити, зокрема, на структурні реформи, яких Україна дуже потребує.
У той же час, на його думку, кредит МВФ не несе якоїсь істотної загрози для країни, оскільки є відносно дешевим.
У той же час Філіппенко підкреслив: владі країни доцільно мати більш чітку програму виходу із кризи, щоб упоратися з погашенням боргів у перспективі.
За його словами, ціноутворення в країні перекручене: у столиці багатої енергетичними ресурсами Росії проїзд у тролейбусі коштує близько 6 грн (в еквіваленті), тоді як у Києві - 1,5 грн.
Крім того, на думку Філіппенка, у ситуації, що склалася, підтримка Кабінетом міністрів агросектора і будівельної сфери дозволить сформувати "локомотиви" для виведення економіки із кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас